Bewegingsactiviteiten organiseren, een lokale campagne met de bewegingsdriehoek, een bewegingsvriendelijke omgeving, afspraken die het gebruik van de fiets aanmoedigen,… Het zijn maar enkele voorbeelden van een bewegingsbeleid in jouw gemeente. Hoe kom je nu tot een kwaliteitsvol bewegingsbeleid?

Organiseert jouw gemeente ook al héél wat losse initiatieven rond beweging, maar is er nog geen sprake van een samenhangend beleid? Wil je leren welke gelegenheden je kan aangrijpen om inwoners meer te doen bewegen? En wil je weten hoe je de zittende burger uit z’n zetel krijgt? 

Gezonde Gemeente helpt je om stap voor stap te evolueren van losse acties rond beweging naar een samenhangend bewegingsbeleid, rekening houdend met een aantal succesfactoren.

Aan de slag met de instrumenten van Gezonde Gemeente

Gezonde Gemeente biedt drie instrumenten aan die op elk gezondheidsthema toepasbaar zijn, dus ook op beweging:

De komende maanden werkt Gezond Leven aan praktische instrumenten die je zullen helpen om een beleid uit te bouwen voor beweging. Denk bijvoorbeeld aan een uitgewerkte gezondheidsmatrix met inspirerende bewegingsacties. Zodra de instrumenten beschikbaar zijn, kan je ze op deze pagina terugvinden. 

Gebruik de materialen van de bewegingsdriehoek

In een ‘gezonde mix’ wissel je zitten, staan en bewegen af, elke dag. Hoe dat exact in elkaar zit, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer. De bewegingsdriehoek is in Vlaanderen hét betrouwbare kompas voor inwoners. Als lokaal bestuur baseer je de inhoud van je acties dus best op deze driehoek.  

Op zoek naar acties of projecten om de inwoners van jouw gemeente meer te laten bewegen?

We inspireren je graag met enkele concrete voorbeelden van projecten.

Liever Actiever

Liever Actiever is een gezondheidsproject dat meer bewegen en minder zitten stimuleert bij volwassenen, met de focus op inactieve ouderen en kwetsbare groepen. Een kleurrijke brochure laat je kennismaken met de 41 bewegingsprojecten uit heel Vlaanderen. Duik de moestuin in, laat je onderdompelen in zwierige dansnamiddagen of maak kennis met de Goedgevoelstappers.

Bewegen Op Verwijzing

Bewegen Op Verwijzing in jouw regio: helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan. Kom te weten wat jouw lokaal bestuur kan betekenen.

10.000 stappen

10.000 stappen is het meest populaire project dat volwassenen aanzet om een actieve leefstijl op te bouwen. Voor heel wat volwassenen is het immers niet vanzelfsprekend om regelmatig aan sport te doen. Ontdek hoe je gemeente haar inwoners kan aanzetten tot meer stappen.

Actieve Kinderopvang

Het project Actieve kinderopvang focust op een kwaliteitsvol beleid rond beweging, voeding, en minder lang stilzitten binnen de buitenschoolse opvang. Gemeentelijke kinderopvang kunnen hier de vorming aanvragen voor hun personeel. Als lokaal bestuur kan je ook zelf een vorming op vraag organiseren in je eigen gemeente, of met verschillende buurgemeenten samen.

Gezonde Kinderdagverblijven

Het project Gezonde kinderdagverblijven ondersteunt kinderdagverblijven om een voedings- en/of bewegingsbeleid uit te bouwen in hun opvang. Deelname aan de vorming is het startpunt van het project. Je kan kiezen voor een vorming over thema gezonde voeding of over thema beweging. Elk kinderdagverblijf kan individueel deelnemen. Als lokaal bestuur kan je ook een vorming in je gemeente organiseren, of met verschillende gemeenten samen. Lees hier meer.

Laat je ondersteunen

Je staat er niet alleen voor. Het Logo uit jouw regio wil je graag helpen bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid. Neem contact op met het Logo om te horen wat zij rond het thema beweging kunnen betekenen voor jou. 

Op zoek naar inspiratie voor andere gezondheidsthema’s?

Neem een kijkje bij de andere projecten van Gezond Leven voor lokale besturen.