Evidence-informed werken en gebruik maken van gedragsinzichten zit in het DNA van de preventieve gezondheidszorg. Dat betekent dat we er alles aan doen om onderbouwde methodieken te ontwikkelen en te implementeren. Veel van die methodieken willen het gedrag bij bepaalde doelgroepen veranderen, met als doel: gezondheidswinst. Kennis van gedragsdeterminanten is daarbij een must.

Op zoek naar gedragsmodellen

Je weg vinden in de vele gedragsmodellen die de wetenschappelijke literatuur rijk is, is niet evident. Zeker niet als je weinig tijd hebt. Toch kan je acties, campagnes, methodieken en preventieve boodschappen niet zomaar vanuit je buikgevoel ontwikkelen. Je gaat effectiever te werk als je weet welke drempels je doelgroep ervaart om het gezonde gedrag te stellen en welke gedragsveranderingstechnieken daarop kunnen inspelen.

De meerwaarde van het Gedragswiel

Gezond Leven wil dit proces toegankelijker en haalbaarder maken. Met het Gedragswiel wilden we een toegankelijk model ontwikkelen dat een bruikbaar overzicht geeft van mogelijke drempels voor gedragsverandering. Gooit het Gedragswiel daarmee alle andere modellen in de vuilbak? Zeker niet. Die behouden hun waarde en kan je blijven raadplegen, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de samenhang tussen verschillende determinanten van een bepaalde leefstijlfactor.

Linda2

“Het Gedragswiel levert een unieke bijdrage door op een visuele en onderbouwde manier inzicht te bieden in de verschillende soorten determinanten van gedrag. Ons gezondheidsgerelateerd gedrag maar natuurlijk ook breder: hoe we omgaan met het milieu, hoe we ons gedragen in het verkeer, hoe we klimaatuitdagingen aanpakken …”

Linda De Boeck, directeur Gezond Leven

Wat maakt het Gedragswiel zo uniek?

Het Gedragswiel geeft je snel een beeld van de soorten gedragsdeterminanten die er zijn, door ze vanuit alle andere modellen te verzamelen en te bundelen in een coherente en eenvoudige structuur (competenties, drijfveren en context). Op basis daarvan kan je, met je gedragsbril op, de evidence verzamelen die jij nodig hebt om jouw project onderbouwd aan te pakken. Een voelbare tijdswinst! Bovendien biedt het model een kader, een beeld én een taal om te spreken, brainstormen, uitwisselen of rapporteren over gedragsverandering.

Voor elk wat wils

Het model is vlot te begrijpen door professionals van allerlei achtergronden en voor studenten die binnenkort het werkveld ontdekken. Dat bevestigen ook de verhalen en getuigenissen van organisaties die met het Gedragswiel aan de slag gingen. Tegelijk vind je in de tandwielen en in de bijhorende materialen meer gedetailleerde informatie die wellicht nodig is om een diepgaande gedragsanalyse uit te voeren. Dat ‘getrapte’ systeem was een bewuste keuze om zoveel mogelijk professionals van dienst te kunnen zijn.