Gezond kunnen leven. Dat wensen we toch iedereen?

Maar je gezondheid in eigen handen nemen, is dat voor iedereen even makkelijk? Als je online iets over gezonde voeding zoekt, ben je dan in staat om betrouwbare gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en te selecteren? Durft elke patiënt aan zijn huisarts te zeggen dat hij of zij de uitleg niet begrijpt of wordt hier naar gevraagd? En wat met toegankelijkheid van bijsluiters, leefstijladviezen of apps?

Om gezondheidsinformatie kritisch te beoordelen en toe te passen in je eigen leven heb je gezondheidsvaardigheden (health literacy) nodig. Ze helpen je om gezonde beslissingen te nemen. Welke arts kies ik? Neem ik de fiets of niet? Laat ik mijn kind vaccineren?

Helaas beschikt niet iedereen over evenveel gezondheidsvaardigheden of mogelijkheden om die te ontwikkelen. 

Of je nu huisarts, preventieadviseur, leerkracht of welzijnswerker bent: oog hebben voor gezondheidsvaardigheden is van onschatbare waarde. Hoe je hierop kan inzetten? Door rekening te houden met de aanwezige vaardigheden en ze te ondersteunen.

Wat houdt dat nu precies in, gezondheidsvaardig zijn? Wie gezondheidsvaardig is, kan weloverwogen beoordelingen maken en beslissingen nemen over gezondheid in het dagelijkse leven en neemt zijn gezondheid in eigen handen. Je bezit een brede waaier aan vaardigheden en competenties om gezondheidsinformatie en begrippen op te zoeken, te begrijpen, te evalueren en te gebruiken. Gevolg? Je kan ‘gezonde’ beslissingen nemen en bent goed geïnformeerd, waardoor gezondheidsrisico’s verlagen en de kwaliteit van je leven verhoogt.

  • Waarom zou je als professional ook voor preventie meer letten op de nodige gezondheidsvaardigheden? En hoe gezondheidsvaardig is de Belg? Lees meer in de brochure ‘Oog voor gezondheidsvaardigheden’.
  • In de toolkit Heerlijk helder in de zorg van het onderzoekscentrum Memori vind je meer info over aandacht voor gezondheidsvaardigheden in de zorg, specifiek in ziekenhuizen en bij de huisarts. We vertaalden hier in samenwerking met hen deze info naar preventie.