Evalueren van projecten
Word jij een kei in evalueren?
Je vraagt je af of je project (actie, product, samenwerking of dienstverlening) geslaagd is? Een kwaliteitsvolle evaluatie biedt het antwoord!
Over evalueren bestaan hardnekkige opvattingen. Onwetenschappelijk? Weinig bruikbaar? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Evalueren is immers géén passief gebeuren, het doel is om je project een nieuwe impuls te geven. Actie dus!
Zo werkt het!
Met dit 6-delige stappenplan wordt jouw evaluatie een succes. Welke stappen moet je doorlopen?

Stap 1: denk je evaluatie uit
Als je later niet voor verrassingen wilt komen te staan, dan plan je maar beter vooraf. De evaluatiematrix biedt je de nodige houvast. Zeker als je het RE-AIM kader als checklist erbij houdt.
Je hebt zeker al gehoord van een effectevaluatie, een procesevaluatie of een productevaluatie. Wel wij gaan een stapje verder en diepen die soorten evaluaties verder uit aan de hand van RE-AIM.
Stap 2: maak je meetinstrumenten
Een focusgroep, een (online) vragenlijst, een interview of een observatie? Leer de knepen van het vak die jouw meetinstrument kwaliteitsvol maken.
Stap 3: verzamel je data
Al je voorbereidingen zijn getroffen? Dan ben je helemaal klaar voor stap 3! Je start nu met het rekruteren van deelnemers (ontdek hier 15 tips) en eindigt met een grote hoeveelheid aan informatie.
Stap 4: analyseer en interpreteer je data
In een vierde stap bundel je alle informatie en haal je de belangrijkste bevindingen uit de data.
Als je cijfers (kwantitatieve data) verzamelt, gebruik je statistische programma’s of Excel voor de analyses. Als je woorden (kwalitatieve data) verzamelt, dan ga je op zoek naar termen die alinea’s samenvatten. Daarna onderzoek je hoe de termen met elkaar verband houden.
Stap 5: stel je resultaten voor
Vergeet niet te communiceren over je resultaten. Wie je doelgroep is bepaalt de manier waarop je communiceert: sommigen willen liefst een uitgebreid rapport (hoe kan dit eruit zien?), terwijl anderen liever alle informatie op 1 pagina kunnen bekijken (zoals bij een infographic, neem zeker eens een kijkje bij de projecten op onze website voor inspiratie).
Wees ook actief. Ga op pad! Zorg ervoor dat de bespreking van de resultaten op de agenda komt. Laat anderen over de resultaten communiceren. Hoe vaker je resultaten over de tong gaan, hoe meer kans om tot actie (stap 6!) over te gaan.
Stap 6: ga over tot ACTIE!
Zorg ervoor dat de evaluatie geen dode letter blijft. Ga ermee aan de slag en verander je project, zet het verder of schaf het af. Dit was ook uiteindelijk de reden waarom je de evaluatie uitvoerde!
De evaluatiematrix
In een eerste stap denk je na over wat je evalueert (inhoud) en hoe dat op een onderbouwde (methode) en realistische (haalbaarheid) manier kan. De evaluatiematrix zet dit alles in 1 overzichtelijke tabel.
RE-AIM: dé checklist voor je evaluatievragen
RE-AIM (ontwikkeld door Glasgow en collega’s in 1999) is dé checklist die je helpt om de vragen te stellen waarop jij het antwoord wilt weten.
Eerste hulp bij meetinstrumenten
Je bent op zoek naar meer concrete informatie, tips en voorbeelden voor je meetinstrument? Dan ben je hier op de juiste plaats!
15 Tips om de respons te verhogen
Volg deze tips en krijg meer respondenten voor je evaluatie.
Een helpende hand nodig?
Een handboek of persoonlijke begeleiding?