Wat is science-based evidence?

Een eerste vorm van bewijs komt uit het wetenschappelijke veld. Je richt je tot de wetenschappelijke literatuur en tot wat er bestaat over theorievorming en empirisch onderzoek. Hiervoor kan je ook wetenschappelijke onderzoekers consulteren. Zo ontdek je of er voldoende wetenschappelijk bewijs is voor een bepaald probleem en onderliggende determinanten, of voor de effectiviteit van een bepaalde methodiek en implementatiemethode.

In wetenschappelijke literatuur vind je bijvoorbeeld cijfers over rookgedrag en attitudes tegenover roken bij jongeren die onderbouwd zijn door kwantitatief onderzoek. Maar je vindt er ook drempels en barrières terug om te stoppen met roken die dan weer onderbouwd zijn door kwalitatief onderzoek. De wetenschappelijke literatuur die je raadpleegt, zal niet altijd van Vlaamse bodem zijn. De data die je erin terugvindt, zal dus niet altijd volledig van toepassing zijn in een Vlaamse context. Maar wetenschappelijke literatuur is wel goed geschikt en nodig om algemene tendensen, gevalideerde methodieken en dergelijke te identificeren.

Ga ook niet alleen op zoek naar wetenschappelijke informatie die jouw eigen denkpiste bevestigt, maar zoek ook naar kritische wetenschappelijke bronnen waar je mogelijk tegenargumenten vindt. Zo kan je een beredeneerde keuze maken! 

Hoe kom je aan wetenschappelijk bewijs?

Je doet een beroep op wetenschappelijke databanken en onderzoekers om informatie te verzamelen. Je kent zeker en vast nog Google Scholar uit je studententijd, maar ook websites als die van bijvoorbeeld de WHO zijn voor gezondheidsbevordering erg belangrijk. Wetenschappelijke onderzoekers kan je contacteren via universiteiten, hogescholen of onderzoeksbureaus.

Hulp nodig? Bekijk het overzicht van plaatsen waar je wetenschappelijk onderbouwde informatie vindt over gezondheidsbevordering.