Neem een dag en tel eens hoeveel je wordt geconfronteerd met keuzes maken. Wat eet ik tussendoor? Wat doe ik met mijn vrije tijd? Of hoe ga ik naar het werk? Tijdens deze keuzemomenten, kan je bewust kiezen voor gezondheid.

Bots je op moeilijkheden? Deze tips helpen je op weg om gezonde keuzes te maken. 

1. Kies haalbare doelen

Stel niet één groot doel, maar kies haalbare en meerdere kleine doelen. Als je plots extreem gaat sporten of alle ongezonde snacks gaat bannen, wordt het moeilijker om de gewoonte in te passen in je leven. Denk aan kleinere doelen zoals meer fruit eten of meer water drinken. Dat zal je helpen om vol te houden. 

2. Maak je doel concreet

Probeer je in te beelden hoe je je doel wilt bereiken door op voorhand na te denken over wat, waar, wanneer en met wie. Denk ook al eens na over mogelijke obstakels en hoe je ze kan verhelpen. Als je van plan was om te gaan joggen en het regent. Of je wilde meer tijd voor jezelf maken maar plots komt er een hoop werk op je af.

Schrijf je gezonde doel ergens op of kies een foto die voor jou je doel voorstelt. Het zal je eraan herinneren waarom je het doet. Dat motiveert!

3. Doe het samen met anderen

Praat met anderen over je gezonde doelen en geef ze updates over je weg ernaartoe. Deel bijvoorbeeld foto’s van je activiteiten met anderen. Een foto van een pakje sigaretten dat je kapot hebt geknipt of van een moment rust dat je jezelf gunt om je beter in je vel te voelen. Door je doel met anderen te delen, zal je voelen dat je er niet alleen voor staat. Vraag je kompanen gerust om advies. 

Je kan ook samen gezonde doelen realiseren zoals bijvoorbeeld samen bewegen of samen stoppen met roken.

4. Maak het gemakkelijk voor jezelf

Zorg ervoor dat het gemakkelijk wordt om gezonde keuzes te maken. Pas je omgeving aan zodat de gezonde keuze de meest eenvoudige keuze is. Stimuleer jezelf door gezonde opties binnen handbereik te voorzien. Wat dacht je van een fruitmand op het keukenaanrecht?

5. Waardeer de kleine stapjes vooruit

Focus op het positieve! Ook al zie je maar een kleine verandering, alles telt. Een halfuur joggen lukt misschien nog niet goed, maar de heuvel fiets je al een pak vlotter op. Het kan helpen om terug te kijken op de vooruitgang die je al gemaakt hebt. Elk klein stapje is een succes en verdient aandacht. 

6. Blijf volhouden als het eens misgaat

Het is oké om eens te falen. Laat je niet van je stuk brengen als je even in een ongezonde gewoonte hervalt en probeer vooruit te kijken.

7. Geniet bewust van een gezond leven

Kiezen om gezond te leven is vooral ook … ervan genieten. De concrete invulling van de activiteiten die je ervoor onderneemt? Die kies je natuurlijk zelf. Ook al is het niet altijd mogelijk, probeer voornamelijk te doen wat je graag doet en wees je ervan bewust.