8 tips voor gezonde lucht in je huis

27.11.2019

Is er geen vuiltje aan de lucht bij jou thuis? Ben jij een krak in ventileren? Of eerder het type dat meters uit de lucht valt als het over een ‘gezond binnenmilieu’ gaat? Binnenkort niet meer! Want met onze tips maak én hou je de lucht in huis kerngezond.

1. Laat je huis ademen

Deze ligt voor de hand. Om een goed verlucht huis te hebben, moet je regelmatig je raam of deur openzetten. Woon jij aan een drukke baan met veel verkeer en denk je dus dat deze tip niet voor jou is? Dat is ie wél. Want – en dat lijkt bizar – de lucht binnen is vaak vuiler dan buiten. Als je weet dat de meeste mensen méér dan 85% van hun tijd binnen doorbrengen, dan weet je ook hoe belangrijk het is om dat raam geregeld open te gooien. Woon je aan een drukke baan? Zet je raam dan open buiten de spitsuren. 

2. Zeg nee tegen javel!

Nog heel wat huishoudens gebruiken javel voor grondige poetsbeurten en voor het spic-en-span-effect. Als het toilet moet blinken bijvoorbeeld, gaan ze voluit voor de toiletreiniger-javel-mix. Maar … dat is écht gevaarlijk. 

Als je allesreiniger mengt met javel komen er giftige chloordampen vrij. En die dampen irriteren de luchtwegen en geven je mogelijk een verstikkend gevoel. Héél giftig en schadelijk dus. Trouwens: javel gebruiken is nooit nodig in het huishouden én het is ook schadelijk voor het milieu. Niets om in huis te halen, dus.  

3. Wees schimmels te slim af

De gouden regel voor propere binnenlucht? Verluchten als je iets doet waarbij vocht vrijkomt. Als je de was droogt bijvoorbeeld. Of als je een douche neemt, poetst, kookt. Ook als we slapen, produceren we vocht. Gemiddeld één liter! Te veel vocht in huis werkt schimmels in de hand. Maar als jij ramen en deuren geregeld openzet, ben jij die schimmels te slim af. Schimmels houden niet van gezonde lucht, jij wel!

Toch schimmels in huis? Kan gebeuren. Schimmels zijn heel slecht voor je gezondheid, pak ze daarom zo snel mogelijk aan. Trek beschermende kledij aan en verwijder ze met een allesreiniger. Ga in elk geval ook op zoek naar de oorzaak. Misschien is het een lekkende dakgoot, een kapotte leiding of moet je gewoon je raam wat vaker openzetten. Naast ventileren moet je zeker ook extra verluchten tijdens alle activiteiten waarbij vocht vrijkomt. 

4. Gebruik alleen milde schoonmaakmiddelen, tenzij je echt niet anders kan

We denken soms snel dat we sterke, desinfecterende schoonmaakmiddelen nodig hebben om ons huis tot in de nok proper te krijgen. Dat is niet één brug, maar 100 bruggen te ver. 

Bacteriën zitten sowieso in élk huis. En dat is oké. Want er bestaat een natuurlijk evenwicht tussen de bewoners en de bacteriën in huis. Als je ontsmettingsmiddelen gebruikt, dan verstoor je dit evenwicht. En dan kunnen méér schadelijke micro-organismen zich manifesteren. En als je veel desinfecterende middelen gebruikt, geraken de bacteriën eraan gewoon en worden ze resistent. Ontsmettingsmiddelen geven gebruikers zo een vals gevoel van veiligheid en ze reinigen amper. 

In principe heb je geen desinfecterende middelen nodig voor de schoonmaak van je huis. Alleen in het geval van een besmettelijke ziekte, diarree of bloedspatten is het gebruik wél nodig. Adviseert je arts om te desinfecteren, kies dan voor een doeltreffend ontsmettingsmiddel, zoals Alcohol 70%. 

5. Rook nooit binnen

Roken is niet goed. En binnen roken zeker niet, voor niemand. Zelfs als je de rook niet meer ziet, blijven er nog heel lang giftige deeltjes in huis hangen. En die zetten zich overal op vast: op kleren, vloeren, gordijnen, meubels … en op het speelgoed van de kinderen. Je ruikt ze niet, ziet ze niet, maar ze zijn er. Je ademt ze dus wél in. 

Tips nodig voor een rookvrij huis? Gevonden

6. Zorg dat je altijd azijn in huis hebt

Stel: je wil iets proper maken. Voor je een poetsproduct uit de kast haalt, vraag je eens af of je dat écht nodig hebt. Als je bepaalde producten te vaak of in verkeerde hoeveelheden gebruikt, kan je je gezondheid schaden. Gelukkig zijn er veel alternatieven uit grootmoeders kast waarmee zoveel mogelijk is. Azijn is er zo eentje. Het is ongelooflijk wat je er allemaal mee kan! Hier een waslijst:

  • waterkokers en koffiezetapparaten ontkalken
  • ramen zemen (zo vermijd je schadelijke ammoniak)
  • als wasverzachter gebruiken (niet voor zijde)
  • als zeepoplosser gebruiken
  • als glansmiddel voor tegels, douche, spiegels, kranen

Je kan er natuurlijk ook vinaigrette mee maken. Maar dat heeft natuurlijk niets met poetsen te maken. 

7. Pas op voor vossen

Vossen? Wat hebben die met een perfect verlucht huis te maken? De beesten niets, de stoffen wél. Want: VOS is ook de afkorting voor Vluchtige Organische Stoffen. Die vind je in nieuwe meubels, auto’s, woningen … Veel mensen vinden ze lekker nieuw ruiken, maar: ze zijn heel schadelijk voor je gezondheid. 

Daarom moet je als je nieuwe meubels plaatst, of een muur hebt geverfd, je huis extra lang verluchten. Hoe lang? 6 maanden! Lijkt lang, maar is écht wél nodig. Tweedehandsmeubeltjes worden zo een stuk interessanter, niet? Ook na een renovatie van je huis moet je zes maanden extra verluchten. En als je je in een nieuwbouw installeert, of een grondige renovatie laat uitvoeren, loopt die periode zelfs op tot anderhalf jaar!

8. Haal sodakristallen in huis!

Heb je geen sodakristallen thuis liggen? Zet die dan maar meteen subito presto op je boodschappenlijst. Want: voor het huishouden zijn sodakristallen goud waard. Ze zijn superveelzijdig en efficiënt

  • Gebruik ze als ontstopper. Doe een flinke schep in de gootsteen, 15 minuutjes laten intrekken en … klaar! 
  • Of als allesreiniger: voeg een kop soda toe aan een emmer water om vloeren en muren te poetsen. 
  • Ook als schuurmiddel geknipt: vul de pan of pot met water, doe er een flinke schep sodakristallen bij en breng aan de kook. 

Heb je schoenen staan met een geurtje aan? Schep er wat sodakristallen in en laat een nachtje trekken. Weg viezige geurtjes! Werkt ook bij koelkasten en kasten. En het palmares van sodakristallen is nog niet af: als bleekmiddel zijn ze ook inzetbaar. Meng ze met citroen en poets daarmee je bad mooi wit of verwijder vlekken uit je kleding (niet bij delicate stoffen). 

Met sodakristallen kan je dus heel wat doen, maar zet er vooral niet je tanden in. Ze zijn giftig en kunnen de ogen irriteren. Daarom bewaar je ze best altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren.