Een gezonde ramadan? Ja, dat kan!

28.03.2022

De vastenmaand voor moslims is aangebroken. Vaak gaat ze gepaard met volle feesttafels na zonsondergang, bij de iftar. Die kunnen absoluut ook gezond zijn. We keken binnen bij onze Belgisch-Marokkaanse medewerkster Hasna om te zien hoe zij de vasten beleeft. Onze gezonde tips vind je in het verhaal verweven.

Hasna haar roots liggen in Marokko, haar leven in België. Samen met haar man en drie kinderen woont ze in Brussel. Ook voor haar en haar gezin start op 2 april deze periode van zuivering. “Onze maag moet rusten, we zuiveren ons lichaam.” Ze vertelt over haar ervaringen. Wij waren een en al oor.  

Hoe beleef jij deze periode?

"Ik zou mij geen leven zonder ramadan kunnen of willen voorstellen. Het is de wil van mijn god en de profeten. Dat betekent niet dat ik uitkijk naar de ramadan, het blijft een uitdaging. Maar het is er eentje die ik aanga. Want eerlijk: de ramadan is vaak moeilijk en je hebt soms lichamelijke ongemakken … Maar mijn geloof is mijn kracht en die is sterk genoeg om dit te overbruggen."

Wat doet de ramadan met je lichaam?

"De eerste drie dagen heb ik hoofdpijn of ben ik misselijk en heel moe. Ik denk dat dat komt omdat ik met koffie stop. Ik drink normaal elke dag een aantal kopjes. Behalve tijdens de ramadan, natuurlijk. Mijn lichaam moet even ontgiften, maar na drie dagen merk ik de ontwenning al niet meer. Dan kan ik er weer tegenaan. Wel ben ik vaak moe tijdens de ramadan."

TIP

Door het veranderen van het eet- en slaapritme kunnen klachten als obstipatie, hoofd- en maagpijn, uitdroging en vermoeidheid voorkomen. Vezelrijk eten (groenten, fruit, volle granen, peulvruchten …) en genoeg drinken helpen om deze klachten te verminderen.

Hoe ga je om met die vermoeidheid?

"Ik probeer te slapen. (lacht) Omdat ik een vrij fysieke job heb, is dat extra moeilijk. Ik kan niet lang wakker blijven. Ik ga meteen naar bed na de iftar. Ik sta ’s nachts niet op voor een tweede maaltijd. Rond 4 of 5 uur gaat mijn wekker dan om te gaan werken, dan drink ik veel water en eet ik een paar dadels. Op zich denk ik niet veel aan eten tijdens de ramadan. Ik eet omdat het moet. Ik probeer vooral veel te slapen, daar haal ik mijn energie uit. Ik val wel vaak veel af tijdens de ramadan, maar dat vind ik niet zo erg." (lacht) 

TIPS

  • Doe zoals Hasna en slaap zoveel mogelijk tijdens de uren dat je kan slapen. 
  • Beperk het aantal eetmomententijdens de nacht tot maximaal drie. Vermijd te veel tussendoortjes om sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen.
  • Hasna beweegt veel door haar fysieke job. Dat is goed, wij raden aan genoeg te bewegen en langdurig stilzitten te beperken. Duwtje in de rug nodig? Bekijk onze acht tips om makkelijk meer te bewegen.

Kan je de ramadan gezond aanpakken?

"Jazeker. Wij eten thuis altijd gezond, dat vinden we belangrijk. Als kind at ik veel suikers en vetten, maar ik heb mijn eetgewoonten veranderd, verbeterd. We eten veel groenten en fruit, vis, melkproducten, eieren … En we wisselen af tussen rijst, pasta, puree of gekookte aardappelen. Als we vlees eten, dan stoom ik het eerst op een laag vuurtje en pas later voeg ik wat olijfolie en kruiden toe. Maar dit jaar proberen we de ramadan vleesvrij te houden."

TIP

  • Ook tijdens de ramadan vormen de adviezen van de voedingsdriehoek de basis. Maak zoals Hasna van de gelegenheid gebruik om minder vlees te eten en vervang vlees wat vaker door peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en allerlei bonen. Die leveren ook een goede portie eiwitten en zorgen dat je je langer verzadigd voelt.

Wat komt er bij jullie op tafel tijdens de ramadan?

"Ik maak verschillende dingen klaar voor de iftar, iedereen eet wat hij of zij wilt. Wat er bij ons altijd staat zijn soepen, bijvoorbeeld met linzen, milkshakes, versgeperste fruitsappen, dadels en water en thee. De focus bij ons ligt vooral op groenten en fruit. Die zijn altijd overvloedig aanwezig. Sommige moslims kiezen vooral voor vet- en suikerrijke producten, wij houden het liever gezond."

TIPS

  • Eet net als Hasna genoeg groenten en fruit. Die bevatten de nodige vitamines en mineralen om je tijdens deze vasten in topconditie te houden. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering en voorkomen constipatie. Een soep of salade is ideaal voor grote hoeveelheden verse groenten.
  • Beperk suikerrijke voedingsmiddelen. Ze horen vaak bij de ramadan,  de typisch oriëntaalse, zoete gebakjes, griesmeelpannenkoeken, honingkoeken en -taarten, oliehoudende vruchten en zaden. Maar ook frisdrank, koekjes, snoep, chocolade, chips en suikerrijke desserts. Sommigen denken dat ze tijdens de ramadan genoeg energie moeten opnemen in de maaltijden om de dag door te komen en grijpen daarvoor naar suikerrijke maaltijden. Die doen het hongergevoel wel snel verdwijnen, maar het komt ook sneller terug. 
  • Vermijd vetrijke maaltijden, zoals gefrituurde of kant-en-klare maaltijden. Hamburgers en pizza’s zijn bijvoorbeeld moeilijk te verteren, vallen zwaar op de maag en brengen vaak spijsverteringsongemakken zoals een opgeblazen gevoel en flatulentie met zich mee.

Hoe krijg je genoeg vocht binnen als je de hele dag niet drinkt?

"De meeste moslims drinken ’s avonds veel water of thee. Of ze staan ’s nachts op om te drinken. Mijn man kan niet zonder thee. Hij staat er ook voor op. Soms maakt hij me wakker zodat ik meer zou drinken, maar meestal slaap ik door. ’s Morgens voor het werk drink ik ook nog een aantal glazen water."

TIPS

  • Drink voldoende water wanneer het toegelaten is, maar neem kleine slokken. Zo voorkom je dat je maag alleen met water wordt gevuld en je hongergevoel verdwijnt.
  • Tip voor de koffie- en theedrinkers: bouw je consumptie geleidelijk af. Begin daar een tweetal weken vóór de ramadan mee om hoofdpijn en slaperigheid te voorkomen.

We wensen je een gezonde en vooral gezellige ramadan!