Dendermonde gaat aan de slag met Fit in je Hoofd

21.01.2019

Om deze winterdagen door te komen bieden we jou hartverwarmende inspiratie voor een Gezondere Gemeente uit Dendermonde. Lees hier hoe deze stad investeerde in het mentaal welbevinden en de veerkracht van zijn inwoners. Een interview met Conny Beelaert, reeds 20 jaar enthousiast preventieambtenaar in Dendermonde.

Waarom koos de stad voor mentaal welbevinden? 

“Binnen onze stuurgroep Gezonde Gemeente inventariseerden we eerst alle bestaande gezondheidsacties, om te kijken waar de hiaten zaten. We kwamen tot de conclusie dat we nog nooit werkten rond mentaal welbevinden, terwijl dit toch een grote maatschappelijke uitdaging vormt. Ook in Dendermonde.”

Hoe pakten jullie dit aan? 

“Het is geen gemakkelijk onderwerp om rond te werken, omdat er een zeker taboe heerst rond geestelijke gezondheid. Daarom vonden we het belangrijk om dit thema zo positief mogelijk te benaderen. We baseerden ons hiervoor op de 10 stappen van Fit in je Hoofd. Om de twee maanden werkten we een volledig aanbod uit dat paste bij één van de twee tips. En dat gedurende twee jaar lang, van mei 2016 tot 2018. Erg intensief, maar het loonde meer dan de moeite!”

Wat is een voorbeeld van een geslaagde actie waar je trots op bent? 

“Als startschot van de campagne wilden we iets organiseren dat de aandacht trok van de mensen en hun (letterlijk) warm maakte voor het vervolg. Op een opvallende locatie plaatsten we een tent met massagetafels en een leuk muziekje. We sloegen de handen in elkaar met een school, opleiding massage, zodat elke voorbijganger een schouder- of handmassage kon krijgen. 

Dit alles onder het motto en de Fit in je Hoofd tip “probeer eens iets nieuws”. Het ging er heel gezellig aan toe. Een eerste mei-zonnetje maakte het helemaal af! Zo maakten we eigenlijk op een leuke manier promo voor onze Fit in je Hoofd campagne, en dat werkte. 

Jezelf aanvaarden met al je goede en minder goede kantjes is belangrijk om je goed in je vel te voelen. Zo ook in jezelf investeren.  Daarom organiseerden we in het kader van de tip “vind jezelf oké” een heuse verwendag. Dat was erg geslaagd. We hadden een mooi ingerichte zaal, aangename achtergrondmuziek en het rook er zo lekker. De sfeer was erg ontspannen, exact wat we wilden creëren. 

Er zijn heel wat mensen op afgekomen die het niet gewoon zijn om zichzelf eens te laten verwennen. Ook heren! Daarvoor doe je het toch?”

Bereikten jullie ook mensen in kwetsbare situaties?

“Ja, vast en zeker. We werkten hiervoor nauw samen met Samenlevingsopbouw. Zij gingen aan de slag in de verschillende wijken in Dendermonde en wij zorgden er samen voor dat de acties ook toegankelijk waren voor mensen die het moeilijker hebben. 

Daarnaast brachten we de acties ook gewoon tot bij de inwoners uit de wijken zelf. Zo organiseerden we een gezonde kookworkshop in het buurthuis, een plaats die voor hen erg vertrouwd is. Het groepsgebeuren zorgt voor sociale cohesie wat een opstap kan zijn naar meer veerkracht.”

Heb je tips voor andere lokale besturen?

  • Geestelijke gezondheid kan een zwaar onderwerp zijn. Richt je daarom op het positieve door in te zetten op goed in je vel zitten en veerkracht. Kleed het ook aantrekkelijk en feestelijk in.
  • Een aanbod uitwerken rond Fit in je Hoofd tip om de twee maand is erg tijdsintensief. Als ik het zou overdoen zou ik meer tijd voorzien per tip.  
  • Betrek het Logo bij je plannen. Wij hadden erg veel aan hun ondersteuning. 
  • Organiseer nooit iets op een vrijdagavond, en al zeker niet als het voetbal is (lacht)! 

Meer weten? 

www.dendermonde.be/fitinjehoof... of neem contact met Conny Beelaert, preventieambtenaar van Dendermonde
TEL: 052/37 85 37 
conny.beelaert@dendermonde.be  

www.fitinjehoofd.be 

www.gezondleven.be/projecten/f...