Eén sigaret proberen leidt vaak al tot dagelijks roken

01.12.2017

Hoeveel jongeren die ooit een sigaret probeerden, worden dagelijkse rokers? Veel, zo blijkt. Een nieuwe meta-analyse, op basis van 8 surveys waarin samen 216.000 respondenten bevraagd werden, toont dat bijna 70% van hen een dagelijkse roker werd, al was het maar tijdelijk.

Jongeren onderschatten effect nicotine

Jongeren zijn kwetsbaarder voor de effecten van nicotine, ze raken er sneller aan verslaafd, en bij een lagere innamedosis. Ook onderschatten ze steevast het verslavende potentieel van nicotine. Vaak denken ze dat het jaren kan duren voor een nicotineverslaving zich manifesteert, of dat je pas als volwassene verslaafd kan worden. 

Gevoelige hersenen

De realiteit is anders: al binnen enkele dagen na de eerste blootstelling kan nicotineafhankelijkheid optreden. De hersenen van jongeren zijn gevoeliger voor het belonende effect van nicotine. Die belonende prikkels spelen een grote rol bij het doorgaan met roken en het ontwikkelen van een nicotineafhankelijkheid. Het is daarom volgens de onderzoekers belangrijk om in te zetten op de vermindering van experimenteren met sigaretten door jongeren.

Bied geen sigaretten aan

Degenen die in nauw contact staan met jongeren kunnen daarbij helpen door hen geen sigaretten aan te bieden. De meeste starters krijgen immers sigaretten van vrienden, familie of andere mensen die ze kennen. De Schotse campagne ‘Not a favour’ roept de gulle schenkers op om daar dringend mee te stoppen en focust op de houding en veronderstellingen achter het gedrag. “Giving tobacco to young people? You’re helping them into addiction, ill health and money worries. Think you’re doing them a favour?”.
 
In Vlaanderen loopt opnieuw de campagne Vloggers vs sigaretten, waarin jongeren andere jongeren tonen welke viezigheid er in sigaretten zit.

Lees meer over: