Financiële beloning van de werkgever stimuleert werknemers om te stoppen met roken

24.10.2018

Een rokende werknemer kost een werkgever jaarlijks ongeveer 4000 à 5000 euro[1]. Daarbij komt dat roken op de werkvloer wordt geassocieerd met productiviteitsverlies[2] en arbeidsongeschiktheid[3]. Het verbaast dan ook niet dat veel werkgevers hun medewerkers rookstopbegeleiding in groep aanbieden. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht, uitgevoerd bij meer dan 60 bedrijven en meer dan 600 rokers, blijkt dat een bijkomende financiële beloning van de werkgever het succes op stoppen met roken flink verhoogt.

De meeste kans om te stoppen met roken heeft een roker door gedragsmatige ondersteuning te combineren met rookstopmedicatie. Een groepscursus stoppen met roken, waarbij in groep geprobeerd wordt te stoppen, is een voorbeeld hiervan. Met deze begeleiding heeft de roker  ongeveer 25% kans om te stoppen met roken. Als hij zonder hulp zou stoppen is die kans slechts 3 tot 5%.

Financiële beloning beïnvloedt de slaagkans 

De Universiteit Maastricht stelt in een nieuw onderzoek, dat vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, dat de werkgever de slaagkans enorm kan doen stijgen door rookstopbegeleiding in groep te combineren met een financiële prikkel. Ruim een jaar na dit extra aanbod – groepscursus én financiële beloning – was 41% van de onderzochte werknemers nog steeds gestopt. Terwijl het in de controlegroep, die geen extra geld kreeg, slechts 26% was. 

Hoe hoog was de financiële beloning? 

De deelnemers kregen een waardebon van 50 euro op het einde van de groepscursus. Na drie maanden gestopt te zijn kregen ze nogmaals 50 euro aan waardebonnen. Hetzelfde na zes maanden gestopt te zijn. Deelnemers die na een jaar nog steeds gestopt waren, kregen nog eens 200 euro aan waardebonnen. In totaal ging het dus over 350 euro.

Effectiever voor laaggeschoolden 

Uit dit onderzoek blijkt ook dat deze aanpak het langetermijnsucces van de rookstopcursus voor iedereen verhoogt, maar dat het vooral goed werkt bij laaggeschoolden en mensen met een laag inkomen. Dit is belangrijk, want dit deel van de bevolking rookt meer en heeft het moelijker om te stoppen met roken. 

Roken is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsongelijkheden. Omdat lager geschoolde werknemers meer roken dan hoger geschoolde werknemers, en omdat roken zulke grote impact heeft op de gezondheid, veroorzaakt roken veel meer gezondheidsschade bij de eerste groep. Maar deze interventie heeft net een relatief groter effect op hen, en kan zo bijdragen aan het verkleinen van die gezondheidsverschillen.

Wat doen als werkgever?

Help medewerkers die willen stoppen met roken. Bied hen een goede rookstopcursus aan. Bied de cursus indien mogelijk gratis aan. Gemiddeld komt dit neer op ongeveer 300 euro per medewerker. Overweeg daarnaast om de werknemer die wil stoppen ook tegemoet te komen met een financiële beloning.

De moeite waard voor u, als werkgever!

Dit nieuwe onderzoek is het levende bewijs: deze investering is de moeite waard. Dit aanbod van  rookstopcursus én extra financiële beloning voor uw werknemers   is een kosteneffectieve interventie! Als je weet dat een medewerker die rookt gemiddeld 4000 à 5000 euro kost. Denk maar aan rookpauzes, meer ziektedagen, .... Het loont om  je medewerkers te helpen om te stoppen met roken!

Meer weten over een rookbeleid op het werk



[1] https://www.trimbos.nl/themas/stoppen-met-roken1/rookbeleid-in-organisaties/ https://pdfs.semanticscholar.org/ec42/29d29e0a99430c1ed620aa3eb44fd6cc444f.pdf

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...

[3] http://www.belspo.be/belspo/fe...