Hoe praat je als arts met rokers over levenskwaliteit en stoppen met roken?

31.10.2017

Op de leeftijd van 15 jaar is de levensverwachting van een dagelijkse roker, in vergelijking met een niet-roker, bijna negen jaar korter voor mannen en bijna zes jaar voor vrouwen. Anders gezegd: rook je niet, dan doet dit je levensverwachting enorm stijgen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Hoe kan je als arts hierover in gesprek gaan met je patiënten?

Informeren, adviseren en doorverwijzen

Suzanne Gabriëls van Tabakstop doet een voorstel in de artsenkrant. ‘Ask, advice and refer’. Zo kan het gemakkelijk en snel: informeren, adviseren en doorverwijzen. 
De arts zou aan elke patiënt kunnen vragen of hij rookt. Als dat zo is zou hij het advies kunnen geven om te stoppen. En hem vervolgens, als de patiënt daarvoor openstaat, op weg kunnen zetten naar de meest efficiënte hulpmiddelen. 

Geen woorden als ‘moeten’

De arts kan daarbij verwijzen naar de recente gegevens van het nieuwe onderzoek van het WIV. Daaruit bleek dat roken niet alleen zorgt voor minder levensjaren, maar ook voor minder gezonde levensjaren. Belangrijk is nog dat het op de juiste manier gebeurt: de roker niet dwingen en geen woorden als ‘moeten’ gebruiken, maar slim omgaan met mogelijke weerstand. Het is nodig dat huisartsen rokers vaker aanspreken op hun rookgedrag en op stoppen. Volgens de recente rookenquête van Stichting tegen Kanker gebeurt dat vandaag maar bij 38% van de rokers. 

Lees meer over: