Is de e-sigaret een opstap naar roken bij jongeren?

15.09.2017

Verschillende kranten waarschuwden ons recentelijk dat elektronische sigaretten (e-sigaretten) jongeren aanzetten tot roken. Uit verschillende onderzoeken komt er een indicatie naar voor dat er een verband is tussen roken van e-sigaretten en beginnen roken van gewone sigaretten bij jongeren.

Meer kans op roken

Een recent onderzoek gepubliceerd in Tobacco Control concludeerde dat jongeren (13-14 jaar), die in het verleden e-sigaretten gebruikt hebben, één jaar later meer kans hebben om gewone sigaretten te beginnen roken. Dit geeft een indicatie dat er een verband is tussen het ooit gerookt hebben van e-sigaretten en beginnen roken van gewone sigaretten. Dit zou vooral sterk zijn tussen jongeren van wie de vrienden niet roken. Eerdere studies hebben reeds aangetoond dat een vriendengroep die niet rookt, bijdraagt aan het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Dezelfde conclusies werden ook gevonden in een andere studie uit de UK die een maand eerder werd uitgevoerd (juli 2017). Wat die studies echter niet kunnen besluiten is of e-sigaretten de kans vergroot dat jongeren verslaafd worden aan sigaretten.

Als jongeren regelmatig gewone sigaretten roken en ook de e-sigaret gebruiken, kan dit leiden tot hoger en frequent gebruik van gewone sigaretten. Dit concludeert een Amerikaans onderzoek.

Gelijkaardig profiel

Een mogelijke verklaring kan zijn dat jongeren die e-sigaretten gebruiken een gelijkaardig profiel hebben als jongeren die gewone sigaretten roken. Kristjansson et al. 2017 besluit dat het ervaren van weinig sociale steun, een losse opvoeding en slecht presteren op school de kans op gebruik van e-sigaretten bij jongeren verhoogt. Dit zijn bovendien ook risicofactoren voor roken.

Meer onderzoek nodig

Een systematische review en meta-analyse in USA trok eveneens de conclusie dat het gebruik van e-sigaretten gelinkt is aan een groter risico van beginnen roken. Er werd vastgesteld dat een jongere 3 keer meer kans heeft om te beginnen met roken na het gebruik van een e-sigaret dan een jongere die geen e-sigaret heeft gebruikt. In die review werd rekening gehouden met psychosociale factoren zoals sociale steun en vriendengroep evenals gedragsrisicofactoren. Er is dus een indicatie dat jongeren die de e-sigaret geprobeerd hebben meer kans hebben om ook gewone sigaretten proberen. Een besluit kunnen we echter nog niet trekken, daarvoor is meer onderzoek nodig.

Waakzaamheid

Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert overheden om waakzaam te blijven en een beleid te voeren dat het gebruik van e-sigaretten door jongeren tegengaat. Zeker bij jongeren die niet roken. Een limitering op smaakjes die gericht zijn naar jongeren, verbieden van verkoop van e-sigaretten en tabak aan minderjarigen zijn hierbij een minimum. De FDA zal niet wachten op verder onderzoek en breidt zijn “The Real Cost” campagne uit met boodschappen over de gezondheidsrisco’s van e-sigaretten.

Lees meer over: