Nieuwe gezondheidstestjes mét advies

31.01.2018

Hoe gezond leef jij? Doe de test, check jouw vooruitgang en maak een plan. Met een eigen profiel kan je makkelijk aan de slag.

Hoeveel groenten en fruit eet je? Drink je voldoende water? En hoe zit het met je beweging (of stilzitten)? Wie de nieuwe gezondheidstestjes invult, krijgt meteen advies.

Vooruitgang opvolgen

Bij de testjes voor groenten, fruit en water kan je je vooruitgang opvolgen. Het is ook mogelijk om een plan op te stellen om je consumptie te verhogen. Tips moedigen je aan om zelf een persoonlijk en haalbaar plan op te stellen waarin je specifiek omschrijft wat je wilt doen (5 dagen per week 1 stuk fruit eten), wanneer (als tussendoortje in de namiddag), waar (op het werk) en vanaf wanneer (01/03/2018).

Denk vooruit en hou vol

Denk op voorhand ook al eens na over wat er op je pad kan komen. Door mogelijke hindernissen te selecteren (geen fruit beschikbaar op het werk) en oplossingen te bedenken (een stuk fruit meenemen in een fruitdoosje). Je doelen behalen is een goede start, ze behouden is pas een échte uitdaging. Daarom zal je regelmatig per mail herinnerd worden aan je doelen! Je vooruitgang kan je bijhouden op je eigen ‘Mijn Gezond Leven Pagina’ door regelmatig de testjes in te vullen. Op je pagina kan je ook aangeven of je doelen behaald zijn en nieuwe doelen toevoegen. 

Gedragsverandering

De tool kwam tot stand in samenwerking is met UGent én is effectief is om mensen te ondersteunen om hun gedrag te veranderen. De doelenmodule is gebaseerd op de tool ‘Mijn Actieplan’ waarvoor onderzoek werd gevoerd aan Universiteit Gent. De Vlaamse overheid, in de vorm van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, financierde het onderzoek naar en de ontwikkeling van de eerste versie van het plan: Mijn Actieplan 1.0. Gezond Leven brengt die nieuwe doelentool om meer groenten en fruit te eten tot bij jou.

Doelentool beweging in de maak

Een andere doelentool – een actieplan om meer te bewegen en minder lang stil te zitten – is in de maak en wordt nog getest door Universiteit Gent.