Plantaardige dranken, meer dan een hype?

23.02.2024

Is het je ook al opgevallen dat het aanbod plantaardige dranken alsmaar groeit? Goed nieuws voor wie op zoek is naar een plantaardig alternatief voor melk. Maar zijn het volwaardige en gezonde alternatieven? En welke dranken kies je het best?

Meer plantaardig voor het milieu

Steeds meer mensen maken bewust andere keuzes om de milieu-impact van hun voedingspatroon te beperken. Ook de voedingsdriehoek zet in op gezonde voedingspatronen die milieuverantwoord zijn. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is: ‘Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding’. Want dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en melkproducten hebben over het algemeen een hogere milieu-impact dan plantaardige voedingsmiddelen. In de zoektocht naar alternatieven voor dierlijke voedingsmiddelen ontwikkelen voedingsbedrijven tal van nieuwe producten, zoals plantaardige vleesvervangers en dranken. Binnen die laatste categorie is er ondertussen al een heel ruim aanbod op basis van soja, granen, noten en nu zelfs ook erwten. Keuze genoeg!

Melk: goed voor elk?

Melk is een dierlijk product en staat in de lichtgroene zone in de voedingsdriehoek. Het levert nuttige voedingsstoffen zoals calcium, kalium, jodium, vitaminen (B2 en B12) en eiwitten. Evengoed bevat melk vetten (waaronder verzadigde vetten), cholesterol en natrium. Maar wat is dan het gezondheidseffect van melk in zijn geheel? Daar is de wetenschap nog niet helemaal aan uit geraakt. Studies tonen zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten aan. Belangrijk om te weten: de term ‘melkproducten’ dekt een bijzonder grote lading. Die variëren enorm in type en vetgehalte. Algemene uitspraken doen over ‘de’ gezondheidsimpact van ‘de’ melkproducten is dus onmogelijk.

De milieu-impact van melk is relatief hoog en is hoger dan de milieu-impact van varkensvlees, gevogelte en eieren, maar lager dan die van runds- en lamsvlees.

Omdat de huidige consumptie van melkproducten niet zo hoog ligt en de wetenschap nog niet helemaal zeker is van de gezondheidseffecten, doen we geen uitspraken over het verhogen of verlagen van onze melkconsumptie.

Eerste hulp bij keuzestress

Ben je op zoek naar een plantaardige drank omdat je geen melk wil of kan drinken (bijvoorbeeld in het geval van een intolerantie). Dan is een calcium- en vitamineverrijkte sojadrink natuur de beste keuze omdat de voedingswaarde ervan gelijkwaardig is aan die van melk.

Dranken op basis van granen en noten worden soms ook verrijkt met vitaminen en mineralen, maar bevatten sowieso veel minder eiwitten. Daarom vormen ze geen volwaardig alternatief voor melk. Voorbeelden zijn haverdrink, amandeldrink, hazelnootdrink en rijstdrink. Drink je ze graag eens ter afwisseling? Doe gerust! Met een gevarieerde en evenwichtige voeding haal je je eiwitten, vitaminen en mineralen uit tal van andere voedingsmiddelen.

Probeer vooral de gesuikerde varianten zoveel mogelijk te beperken bij het maken van gezonde keuzes.

De dranken op basis van soja bieden een duidelijk milieuvoordeel ten opzichte van melk. Dranken op basis van noten (bv. amandelen of cashewnoten) hebben een hogere milieu-impact dan de alternatieven op basis van soja.

In een notendop

Naast melk kan je dus zeker ook voor plantaardige dranken kiezen. Zoek je een volwaardig alternatief voor melk? Dan gaat de voorkeur naar een calcium- en vitamineverrijkte sojadrink natuur. Maar ook de andere plantaardige dranken kan je ter afwisseling drinken. Mits voldoende afwisseling en variatie passen beide in een evenwichtig voedingspatroon.