11x zomerzorgen mét gezonde oplossing: van tekenbeet tot bikinistress

21.06.2023

Eindelijk, zomer! Genieten van welverdiende rust, een frisse duik in het zwembad en me-time of qualitytime met familie en vrienden. Toch wat zomerse zorgen aan het bezwete hoofd? Gezond Leven schiet te hulp met 11x onderbouwd advies. En zo zomerden we nog lang, gezond en gelukkig …

Eek, een teek!

Niet alleen wij komen vaker buiten deze zomer, ook de kleinsten – niet bepaald de fijnsten – van het dierenrijk eisen meer plek op. Wespen, muggen en teken laten zich in het zomerseizoen nog vaker zien. Teken leven overal en zijn extra actief tussen maart en oktober: in het park, in je tuin, in de duinen, in het bos ... Ze bevinden zich doorgaans tussen vochtige bladeren en in hoog schaduwrijk gras. Hier lees je hoe je een tekenbeet kan voorkomen, hoe je zo’n beet kan herkennen en op welke manier je het beestje efficiënt verwijdert.

Vindegij mijn gat (ni te dik in deze bikini?)

Voor heel wat mensen gaat de zomer gepaard met kopzorgen over hun lijf in bikini, badpak of zwembroek. Dan maar snel een crashdieet om die paar kilo’s last minute kwijt te spelen? Liever niet. In sneltempo én op een gezonde manier afvallen gaan niet samen, ongeacht wat hippe diëten en Hollywoodsterren je doen geloven. Probeer dan liever deze tips om gezond te vermageren zonder dieet. Maar wees ook niet te streng voor jezelf, en spiegel je niet aan onrealistische (én ongezonde) schoonheidsidealen. Nóg een beter idee: probeer eens een 'sociale media-dieet'! Stop een tijdje met het volgen van schijnbaar picture perfect-levens op Instagram en co, zodat je jezelf er niet constant mee vergelijkt. Dat zorgt niet alleen voor meer rust over je lijf, maar ook in je hoofd.

“Mamaaaa, ik vervéél mij!”

Twee maanden lang schoolvakantie, da’s eindeloos. Enerverend eindeloos soms, met een zeurende kroost op zoek naar inspiratie om wéér een zomerdag door te brengen. Een gezonde, originele tip? Laat ze eens zweten op z’n Zweeds, door een dagje te ploggen met vrienden of vriendinnen. Deze van oorsprong Zweedse trend houdt in dat je zwerfvuil opraapt tijdens het wandelen of joggen (‘plocka’ = verzamelen + joggen). Driedubbele winst dus: meer bewegen, goed doen voor het milieu én vaarwel verveling. Zijn er veel vriendjes op bezoek? Speel eens één van deze actieve spelletjes, gebaseerd op de voedingsdriehoek.

Wat eten we vanavond?

Licht, luchtig en gezond, dat smaakt het best in de zomer. Weinig tijd om te koken, omdat je ’s avonds graag nog wat zonnestralen buiten meepikt? Doe aan meal prepping: je maakt op voorhand al (een deel van) je maaltijd, zodat je op het moment zelf in een mum van tijd aan (de tuin)tafel kunt. Of ga jij ook voor dé trend van het moment, met een pokébowl?

Hop met die beentjes

Vakantie is het ideale moment om (meer) te bewegen. Want ‘geen tijd’ kan je dan niet echt (of toch minder) als excuus gebruiken. Van badmintonnen in je tuin, wandelen in het park tot baantjes trekken in een (openbaar) (buiten)zwembad. ‘Meer beweging’ betekent niet dat je per se fanatiek moet gaan trainen voor een marathon. Laat je ondersteunen door de bewegingsdriehoek plus de acht onderbouwde tips om jezelf uit die strandstoel te hijsen. Elke stap telt!

Beetje uit balans

De zon schijnt, je hebt vakantie en iedereen rondom je lijkt vrolijkheid uit te ademen. En toch. Jij voelt je niet goed in je vel, zonder goed te weten waarom. Hé, da’s oké! Zoals je kan zien, staat er onder onze geluksdriehoek een oranje bol. Die bol kan je uit balans brengen. En dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt.

"Nee" tegen de eerste sigaret

Elke roker start met één sigaretje. Vaak beginnen rokers er als tiener mee. Heb je kinderen rond de leeftijd van 16 jaar in huis, dan lonkt deze zomer misschien wel de verleiding naar dat eerste trekje. Benieuwd naar waarom jongeren beginnen te roken, en wat je ertegen kan doen? Dat lees je op onze pagina’s over tabakspreventie. Of misschien ben je zelf wel van plan om de sigaret deze zomer definitief vaarwel te zeggen. Hier vind je de talloze voordelen van stoppen met roken terug. Ben je al overtuigd, maar weet je echt niet hoe het aan te pakken? Check dan deze tips.

Eerst water, maar ... wat komt er later?

Baantjes zwemmen, een rondje ploggen of een stevige strandwandeling: je zou van minder dorst krijgen op een hete zomerdag. Kraanwater blijft daarbij de beste, goedkoopste en gezondste keuze. Vind je het ook zo moeilijk om genoeg water te drinken? Met deze zeven tips lukt het je makkelijker. En als je zin hebt in eens wat anders, wissel dan af met thee, koffie, kruideninfusies of een vers groentesapje of -soepje. Of wat dacht je van deze gezonde zelfgemaakte citroenlimonade? When life gives you lemons, make healthy lemonade 😉.

Gezondheid, 't zit (ook) vanbinnen!

In de zomer brengen we meer tijd buiten door. Maar toch blijft het ook dan belangrijk om binnenshuis voor gezonde lucht te zorgen. Dat doe je door continu te ventileren, en regelmatig te verluchten. Zet dagelijks tien minuten het raam open. Maar zeker ook als je iets doet waarbij vocht vrijkomt: na het douchen/baden, poetsen, koken of als je de was binnen laat drogen. Zet de ramen ook open als je thuis bezoek ontvangt, om de kans op eventuele coronabesmettingen (ja die zijn er nog altijd!) te verkleinen. Woon jij aan een baan met veel verkeer en denk je dus dat deze tip niet voor jou is? Dat is ie wél.

Zomers zorgen voor jong en oud

Werk je met kwetsbare personen, zoals ouderen, kinderen, sociaal geïsoleerden of mensen met een slechte gezondheid? Denk eraan dat hete zomerdagen hen extra kwetsbaar kunnen maken. De campagne ‘Warme dagen, zorg dragen’ biedt heel wat kant-en-klare materialen en tips om hiermee om te gaan.

Dat heet dan ... gelukkig zijn?

De rust van de zomer creëert voor velen een moment van reflectie: wat vond je fijn het voorbije jaar? Wie of wat maakte je gelukkig? Kampte je met stress, angst, piekerde je veel, of kreeg je zelfvertrouwen net een boost? Waar wil je in de toekomst écht tijd voor maken? Test zelf hoe het gesteld is met jouw mentaal welbevinden met de geluksmaat. Of duik in deze inspirerende verhalen van anderen, die troost bieden en je motiveren om zelf te bouwen aan je eigen geluk. Al hoef je ook niet altijd perfect geluk na te streven. Geluk, dat zit in een klein (drie)hoekje.