Vlot door den blok: onze survivaltips

29.05.2019

Studeren is een vak apart. De examenperiode vraagt veel van je: je moet op korte tijd bergen cursussen verzetten. Als het even kan met optimale concentratie en ijzeren discipline. Met voor velen als gevolg: stress. Toch zijn er manieren om hiermee om te gaan. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en jezelf in de watten te leggen geraak je al héél ver. En met onze survivaltips nóg verder.

Laat je hond uit in je pauzes

Je bent in beweging, stapt de stress van je af en na je uitje is je concentratie on-verwoest-baar. En de hond is ook blij. Laat Blaffie leiden. Met een beetje geluk doet hij een extra ommetje, zo ben jij langer op pad. Stappenteller ook blij. Geen hond? Geen probleem. Ga alleen op stap: vrijgesteld van de hondenpoepzakjes! Of leef je uit in het park in de buurt: ga lopen, voetballen, fietsen ... Als je dat elke dag een uurtje doet, voel je je helemaal zen. 

Eet geen zware maaltijden

Blokken met een bomvolle maag is geen goed idee. Je moet wat plaats laten voor al die zware materie die je nog te verorberen en te verteren hebt. Ga voor lichte maaltijden en tussendoortjes. Ideale snacks zijn bijvoorbeeld fruit, yoghurt en nootjes.

Sta op je pauzes

Vakbonden hebben destijds hemel en aarde verzet zodat werknemers recht zouden hebben op pauzes. Dus: neem die pauze. Haal een frisse neus (niet letterlijk), loop naar de winkel voor wat fruit of dans de Macarena (als je dat nog kent). Sta tijdens het blokken ook om het halfuurtje even recht: zo zie je je cursus vanuit een andere hoek, en das nog goed voor je bloedsomloop én energiepijl ook. Yes! Mag het iets meer zijn? Ga voor een 'bewegingstussendoortje'. Check je graag je Facebook, Twitter of Insta in je break? Oké, maar doe dat 'mobile'. Al stappend, wandelend, huppelend ...

Zoek een 'blokbuddy'

Om samen al wandelend jullie lessen op te zeggen, om de stress uit jullie lijf te stampen op die gammele fietsen, om een lekker gerecht te koken samen (en dat daarna op te eten, natuurlijk), om te brullen van ’t lachen ... Uit je kot komen is nodig tijdens de blok. Je opsluiten in je kamer met alleen cursussen als gezelschap is geen goed idee. (Die kunnen niet praten hé.)  

Drink véél water

Maar echt veel. Die moeilijke studiestof zal vonkjes geven in je brein. En je wilt toch niet dat het daar tot een ontploffing komt? Water blust alles, ook die vuurzee in je hoofd. En: als je veel water drinkt, moet je veel naar het toilet. En dan moet je dus méér bewegen. Zet die drinkbus dus nog maar een beetje dichter bij je.

Ga je boekjes te buiten

Heb je het even gehad met al die rare figuren en statistieken in je studieboeken? Dat zal wel. Verleg je grenzen en check eens onze voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. Die zijn wél duidelijk en makkelijk te begrijpen.

Laat energiedranken links liggen

Die geven je misschien een paar minuutjes vleugels, maar wat ben je daarmee? Je bent toch geen vogel? Je weet niet hoe je die moet gebruiken, dus crash je gegarandeerd. En blokken met een lichaam dat van onder tot boven in het gips zit, da’s toch echt niet plezant?

Slaap als een (Doorn)roosje

Nachtrust is broodnodig om je leerstof te verwerken en je batterijen op te laden voor de volgende dag. Zet best je wekker, de kans dat een prins je komt wakker kussen is klein tot onbestaand. De WHO schrijft 9 uur slaap voor jongeren uit het secundair voor, 7 tot 8 voor volwassenen. Slaap je moeilijk in? Vermijd een uur voor je naar bed gaat alle schermen, ga een balletje trappen, doe wat yoga … Dat maakt je bomvolle hoofd leeg. En: denk eens terug aan alle positieve of grappige dingen die je die dag hebt meegemaakt.     

Panikeren mag!

Iets om in je achterhoofd te houden: alles komt goed. Diene Socrates, die zei toch ook dat ie niets wist? En wát een genie was dat … Een van de grootste filosofen aller tijden. Paniek niet helemaal weg? Niet erg. Praat erover met je ouders of vrienden, die stellen je met plezier gerust. Of check deze website eens. Wil je je hart én overwerkte hersenen luchten en is er niemand in de buurt? Gebruik de gratis chat van Teleblok! Je kan er elke avond tussen 18 en 23 uur terecht voor een anoniem chatgesprekje. Handig, hé? 

Treat yourself!

Beloon jezelf voor je harde labeur. Gedaan met de blokdag? Doe wat je leuk vindt: eet een stukje zwarte chocolade, speel een gezelschapsspel met vrienden, organiseer een ‘The Voice van Je Kot’ of ‘van ‘Je Thuis’’. Of ga lekker stretchen. Zo blijf je heel de blok door zo flexibel als een yogi.