Vrijwilligerswerk goed voor onze gezondheid?

28.02.2018

Van 3 tot 11 maart is het ‘Week van de Vrijwilliger’. Wist je dat vrijwilligerswerk goed is voor onze gezondheid? Het is prima tegen stress, zet je in beweging en biedt een sociaal netwerk. 

Veel organisaties in ons land steunen op vrijwilligers die zich elke keer opnieuw inzetten voor anderen. Zo werken er heel wat vrijwilligers in woonzorgcentra of ziekenhuizen. En geen sportwedstrijd, festival of plantjesverkoop zonder een horde geëngageerde zielen. Al doen ze met dat nobele werk ook hun eigen leven goed. Want wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder

Minder stress

Als vrijwilliger heb je meer levenslust, een verbeterde levenskwaliteit en minder stress. Bij vrijwilligerswerk komen ‘zorghormonen’ vrij die helpen tegen stress en ontstekingen. “Op de dagen dat ik vrijwilligerswerk doe, vergeet ik de rest rond mij”, zegt Ria Vandeweerdt (57). “Als je thuis bent, heb je de drang om constant van alles te doen. Dat heb ik niet als ik vrijwilligerswerk doe in het woonzorgcentrum. Het is rustgevend. Je beter voelen én mensen een dienst bewijzen, twee vliegen in één klap!”

Meetellen in de maatschappij en sociale contacten

Ook ouderen moeten de kans krijgen om op een actieve manier oud te worden, zonder weg te zakken in eenzaamheid of verveling. Het gevoel om ook na je carrière iets te betekenen voor anderen en mee te tellen in de maatschappij is van groot belang. Vrijwilligerswerk versterkt de eigenwaarde en levert je meteen ook de nodige sociale contacten op. 

Goed voor je veerkracht

Vrijwilligerswerk kan bovendien je mentaal en sociaal welbevinden een duwtje geven. Elisabeth De Smidt (55) zet zich in voor vluchtelingen en spreekt uit ervaring. “Vrijwilligerswerk is ongetwijfeld een pad van gezonde activering en van sociale contacten. Een gouden tip die een psycholoog me gaf na een zware periode was elke dag buiten komen en actief mensen opzoeken. Dat was absoluut zinvoller dan afhankelijk te worden van geneesmiddelen.” 

Meer beweging

Bewegen is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Door actief bezig te zijn zorgt een vrijwilliger er ook voor dat hij makkelijker aan zijn dagelijkse portie beweging komt. Onderzoek toont aan dat vrijwilligers meer stappen dan niet-vrijwilligers. Mirjam Vanthoor (52) gaat elke week wandelen met honden uit het asiel. “Ik wandelde al meer sinds ik zelf een hond had, sinds ik ook vrijwilligerswerk doe, merk ik dat ik nog meer beweeg.”

Voortaan, naast beweging en gezonde voeding, ook vrijwilligerswerk op doktersadvies?

www.vrijwilligersweek.be

“Nadat mijn zoon ontwaakte uit coma wilde ik iets terugdoen”

Margot De Vos

Ik ben geen doorsnee vrijwilliger. In 2006 kreeg mijn zoon een zwaar motorongeval en had hij eigenlijk geen overlevingskansen meer. Toen hij uiteindelijk uit zijn coma ontwaakte, ben ik verder beginnen nadenken. Ik moest iets terugdoen voor de mensheid. Vandaag ga ik via een mobiel sociaal huis bij mensen die het nodig hebben op bezoek. Het grootste voordeel is dat ik er zoveel voldoening uithaal. Het doet me lichamelijk goed, ik beweeg meer en heb meer energie. Vrijwilligerswerk doe je omdat je hart dat ingeeft. Het vergroot je wereld.

Margot De Vos, 59 jaar

"Ik herontdekte mijn passie en tel weer mee”

Mirjam Vanthoor

Een tijdje geleden kreeg ik een burn-out, ik kon mij niet meer concentreren op mijn werk. Ik heb 18 jaar informatica gegeven aan ambtenaren en diplomaten in Brussel, gecombineerd met administratief werk voor mijn echtgenoot, drie kinderen en het huishoudelijk werk. Hierna heb ik lang geen computer meer aangeraakt. Ik had wel het gevoel dat ik iets anders moest doen om toch nog mee te tellen in de maatschappij. Door met en voor honden te gaan werken, heb ik mijn passie opnieuw ontdekt.

Mirjam Vanthoor, 52

“De combinatie wandelen en sociaal contact is een uitstekend medicijn”

Bart Van Kerckhove

​Iedereen heeft sociaal contact nodig om gelukkig te zijn. Mensen zouden minder psychologen en medicijnen nodig hebben als ze meer sociaal contact zouden hebben. Ouderen die hele dagen alleen zitten, worden ongelukkig van de eenzaamheid. Wanneer je voelt dat je iets kan betekenen voor mensen geeft dat wel een boost in je mentaal welbevinden. Zelf lucht ik ook soms mijn hart tijdens onze wandelingen. Ik kijk er altijd enorm naar uit.

Bart Van Kerckhove, 44