Wedstrijd rookvrije klassen’ houdt 3 op 4 klassen van de sigaret

05.09.2017

16.557 leerlingen laten sigaret links liggen

PERSBERICHT - Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s maken vandaag de winnaars bekend van de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’. Het initiatief beloont leerlingen die met hun klas 6 maanden rookvrij blijven. 1296 klassen (20.555 leerlingen) uit 157 scholen namen dit schooljaar deel aan de wedstrijd. 3 van de 4 startende klassen waren rookvrij op het einde van de rit.

Met de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen‘ willen het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of helpen om te stoppen met roken.

Het wedstrijdconcept

Deelnemende klassen sluiten een contract af om 6 maanden rookvrij te blijven en registreren het aantal rokers op drie tijdstippen tijdens het schooljaar. Als 90% van de leerlingen van de klas op het einde van de wedstrijd rookvrij is, krijgen ze een diploma.

981 klassen zonder sigaret

1296 klassen (in totaal 20.555 leerlingen) namen dit schooljaar deel aan de wedstrijd. 981 klassen (16.557 leerlingen) slaagden in het opzet om rookvrij te blijven. Van het aantal klassen dat startte was ruim 75 % rookvrij op het einde van de wedstrijd.

Origineel strip- of fotoverhaal

Aan de wedstrijd is ook een creatief luik verbonden: deelnemende klassen konden een strip- of fotoverhaal insturen over niet (beginnen) roken of sigaretten. In totaal werden er maar liefst 152 strip- en fotoverhalen ingezonden. De Vlaamse Logo’s duidden per provincie een winnaar aan. Deze zes inzendingen werden op de website geplaatst en het stemmen voor de Vlaamse prijzen kon beginnen.

En de winnaar is…

Twee klassen gaan met de publieksprijs lopen:

  • Klas Wet2 van de Middenschool Campus Kompas uit Wetteren met het fotoverhaal ‘Sigarettenkapje’ met 2050 stemmen.
  • Klas 1BA van Regina Mundi uit Genk met het stripverhaal ‘De wereld kleurt mooier zonder tabak’ met 1627 stemmen.

De winnaar van de juryprijs:

  • Klas 1D van het Instituut Sancta Maria uit Aarschot met het stripverhaal ‘De avonturen van ‘sigu’-‘ret’’.

En de troostprijs gaat naar:

  • Klas Elektriciteit van de Middenschool Campus Kompas uit Wetteren met het fotoverhaal ‘Sigaretten zijn geen vrienden‘.

Deze klas haalde de norm van 90% niet, maar deed wel erg zijn best voor de creatieve opdracht.

Gunstig effect op lange termijn

Aan de wedstrijd, die vroeger in Europees verband plaatsvond, nam Vlaanderen voor het eerst deel in het schooljaar 1998-1999. Uit een onderzoek uit 2012 bij 16.302 leerlingen uit Finland, Nederland en Duitsland blijkt dat de wedstrijd een gunstig effect heeft op het

rookgedrag van jongeren, ook op lange termijn. Ook op stoppogingen heeft de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’ een positieve invloed. Rokende leerlingen die ooit deelnamen aan de wedstrijd ondernemen later meer stoppogingen dan de leerlingen die dat niet deden.

Surf naar www.rookvrijeklassen.be om de winnende strip- en fotoverhalen te bekijken. 

Lees meer over: