Hoe berichten over gezonde leefstijl?

Nieuws over een gezonde levensstijl, gezonde voeding en gezond bewegen is alomtegenwoordig. De ene studie volgt de andere op, wetenschappers trekken telkens nieuwe, soms tegenstrijdige conclusies. Zijn koolhydraten goed of slecht voor onze gezondheid? Wat met alcohol? Is zitten het nieuwe roken? Wat dan met zware fysieke arbeid? Is lang stilzitten aan je bureau of op school een maatschappelijk probleem?  En moeten we kokosvet nu mijden of net niet? Veel vragen, evenveel verwarring, zowel bij het grote publiek als bij journalisten zelf. 

 Hoe bericht je correct en genuanceerd over voeding, beweging en levensstijl? Welke wetenschappelijke adviezen gelden altijd en hoe ga je om met de wildgroei aan nieuwe studies én misleidende persberichten daarover?

Als Vlaams Instituut Gezond Leven reiken we geïnteresseerde journalisten de hand. De gratis vorming Koolhydraten: to eat or not to eat? Is zitten het nieuwe roken?  biedt je in speltempo solide inhoudelijke houvast én reikt je enkele concrete tips en tricks aan bij berichtgeving. De nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek dienen als basis.

Inhoud vorming

Holistische visie Voeding 

(Loes Neven) 30 min

Impact van voeding op onze gezondheid. Nieuwe visie en korte wetenschappelijke update, in mensentaal. 

Holistische visie Beweging en lang stilzitten 

(dr. Ragnar Van Acker) 30 min

Impact van beweging en lang stilzitten op onze gezondheid. Nieuwe visie en korte wetenschappelijke update, in mensentaal.

Berichtgeving voeding en beweging: valkuilen en tips 

(Thomas Detombe) 60 min

  • Spanningsveld: Nieuwswaarde vs. complexe wetenschap Tijdsdruk vs. complexe wetenschap
  • Eerste hulp bij wetenschappelijke publicaties: checklist 
  • Valkuilen bij interpretatie onderzoek + berichtgeving