Vlaams minister Crevits maakt in 2023 extra middelen vrij om het mentaal welbevinden van kinderen uit het lager onderwijs te boosten in kader van het preventief gezondheidsbeleid. Want een kwart van de mentale problemen start vóór de leeftijd van 14 jaar. De middelen worden toegekend aan het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voor de organisatie van een nieuwe editie van Expeditie Geluk.

Expeditie wat?

‘Expeditie Geluk’ is een online game waar leerlingen van de lagere school in klasverband preventief werken aan mentaal welbevinden. Samen met hun klasgenoten gaan ze op ontdekkingstocht in een virtuele wereld vol stimulerende opdrachten. Hebben ze zich bewezen als echte geluksavonturiers? Dan kan het klasfeest op schatteneiland losbarsten!

‘Expeditie Geluk’ laat kinderen van 6 tot 12 jaar op een laagdrempelige en speelse manier kennis maken met vaardigheden die bijdragen tot hun mentaal welzijn. In 2021 vond in volle coronacrisis, met steun van de Vlaamse Overheid, een eerste editie van ‘Expeditie Geluk’ plaats. Bijna 3.000 klassen en 50.000 kinderen gingen op expeditie.

En de reacties waren lovend:

Foto klasje Expeditie Geluk 2021

Wat een megatoffe dag was dit. Bedankt voor dit mooie initiatief. Na zelf een zware burn-out te hebben meegemaakt, zoek ik steeds naar zaken om kinderen mentaal sterker te maken.

Juf Elly van Vrije Basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke

Innovatief project

Na het wervelend succes van de eerste editie beslist Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits om opnieuw middelen vrij te maken voor ‘Expeditie Geluk’.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven (het expertisecentrum voor geestelijke gezondheidsbevordering) krijgt subsidies voor de organisatie van een vervolgeditie. Al steekt Gezond Leven haar ambitie niet onder stoelen of banken: “We willen dat ‘Expeditie Geluk’ een jaarlijks terugkerende gebeurtenis wordt; een echte vaste waarde in het onderwijs”.

Een primeur: internationaal wordt er naarstig gezocht naar hoe je een complex thema als bevorderen van de mentale gezondheid makkelijk ingang kan doen vinden in scholen. Maar na een succesvolle eerste editie hebben wij in Vlaanderen bewezen dat we durven innoveren en het juiste pad zijn ingeslagen.

De tweede editie van Expeditie Geluk gaat door in november 2023. Geïnteresseerde leerkrachten kunnen hun klas inschrijven vanaf de start van het nieuwe schooljaar.

Blijf op de hoogte:


Kwart van mentale problemen start vóór 14 jaar: preventie werkt!

Een kwart van alle mentale problemen bij de Belgische bevolking ontstaat voor de leeftijd van 14 jaar. “Net daarom is het zo belangrijk om op erg jonge leeftijd voldoende te investeren in mentaal welbevinden, vertelt Eline De Decker van Gezond Leven, “Ons motto? Jong geleerd is oud gedaan!’.