Voor je op expeditie vertrekt, is het natuurlijk altijd handig om extra goed voorbereid te zijn. Kuiten ingesmeerd? Opdrachten bekeken? Flyers uitgedeeld? Schatkaart bij de hand? Check!

Goed voorbereid op Expeditie Geluk

Vrijdag 19 november is het zover! Van 08:00u tot 16:00u is de virtuele wereld van Expeditie Geluk beschikbaar en kan je met de klas op ontdekkingstocht. Reken op een halve schooldag om Expeditie Geluk tot een goed einde te brengen (én om te feesten op schatteneiland). Je volgt een route langsheen vier verschillende zones. Per zone voer je minstens één klassikale opdracht uit van ongeveer 20 minuten.

!! Donderdagnamiddag 18/11 ontvang je via mail de link die de deur naar de expeditie opent. Hou je mailbox zeker in de gaten!!

De opdrachten

In elke zone kan je kiezen tussen vier opdrachten met een verschillende moeilijkheidsgraad. Je kiest de opdracht die het best past bij jouw klas. We doen zelf enkele suggesties, maar: alles kan en alles mag!   

Tip: selecteer in de themaweek (samen met je klas) de opdrachten die jou interessant en tof lijken!  

Belangrijk: voorzie een beamer, een groot scherm en goede muziekboxen zodat alle leerlingen (tot helemaal achteraan de klas) de expeditie vlot kunnen meevolgen! 

Juf Silke maakte op basis van de ‘opdrachten per zone’-download extra fiches om te delen met de leerlingen. Ze zijn zo mooi dat we ze graag met iedereen willen delen! Download de beschrijving per zone hier.

Toegang tot de virtuele wereld

Expeditie Geluk speelt zich volledig af in een virtuele wereld. Vrijdag gaan de poorten tot deze wereld open en kan je samen met je klas op ontdekkingstocht. Dat kan best spannend zijn! Bekijk en print daarom op voorhand deze technische fiche over het inloggen en navigeren in de wereld. Want een voorbereide avonturier is er twee waard.

Een preview van de wereld

Benieuwd hoe die virtuele wereld eruit zal zien? Bekijk en print nu de wereldkaart. Deze wereldkaart helpt je om je pad te vinden naar jullie favoriete opdrachten en het schatteneiland!

Zo stippel je de expeditie uit

De geluksmunten & de schatkaart

Elke uitgevoerde opdracht levert een geluksmunt op. En zo’n munt die wil je hebben, want met de geluksmunten op zak gaan de poorten van schatteneiland open! Duid op de schatkaart aan hoeveel geluksmunten jullie hebben verzameld.

PS: als leerkracht waak jij over het juist uitvoeren van de opdrachten en duid jij op de schatkaart aan of je klas de munten verdienen. Er is geen échte geluksmuntenpolitie die controleert aan de poorten van schatteneiland of bij de opdrachten, maar we rekenen op jouw eerlijkheid.

Het klasfeest

Hebben je leerlingen zichzelf als fiere avonturiers bewezen? Dan worden ze op schatteneiland beloond met live concerten van hun favoriete artiesten. Zo kan je met de klas feesten tot laatste schoolbel rinkelt.

Ketnet-klas-prijs

Ketnet

Neem tijdens de expeditie allerlei knotsgekke foto’s van de klas en stuur ze vóór 1 december door naar eline.dedecker@gezondleven.be. Zo maak je kans op de enige echte Ketnet-klasprijs: een bezoek van één van de Ketnet- wrappers aan jouw klas!

Ter info: de foto’s worden nergens gepubliceerd zonder uw toestemming!

Goed voorbereid tijdens de Geluksweek (15-18/11)

Om zowel leerkrachten als leerlingen op te warmen voor Expeditie Geluk, organiseren we de Geluksweek. Tijdens deze  themaweek van 15 tot en met 18 november kan jemet de bijhorende lesmaterialen aan de slag in de klas. De perfecte gelegenheid om je leerlingen te introduceren in het thema mentaal welbevinden.  

Zo kunnen je leerlingen bijvoorbeeld op maandag kennismaken met de bouwblokken van de geluksdriehoek en op donderdag een challenge aangaan van één van onze Ketnet-wrappers. Of je meedoet aan de Geluksweek, en hoeveel tijd je hieraan spendeert, dat kies je helemaal zelf. Maar weet: een goed voorbereide avonturier is er twee waard! 

Flyers en affiche

Wij zetten je op weg met een handig communicatiepakket. Daarin vind je:

  • Een flyer voor leerlingen en hun ouders te informeren over Expeditie Geluk.
  • Een affiche om op te hangen in je klaslokaal (of in de gang om je collega’s jaloers te maken ;)) Tip: wil je de affiche nog opleuken? Laat de leerlingen zichzelf op de affiche bijtekenen boven de andere expeditieleden.

In primeur: lespakket geluksdriehoek

Afbeelding noten van geluk

Meedoen aan Expeditie Geluk levert niet alleen geluksmunten en een leuke klassfeer op. Als expeditielid krijg jij ook als éérste de kans om het gloednieuwe lespakket over de geluksdriehoek te ontdekken.

Met dit lespakket heb je het nodige materiaal in handen om je leerlingen te introduceren in de wondere wereld van ‘mentaal welbevinden’ of kortweg: ‘geluk’! De geluksdriehoek is een wetenschappelijk onderbouwd model over wat geluk is en hoe je eraan kan werken. We bieden in totaal zes lessen aan: twee lessen voor elke graad van het lager onderwijs. Je kiest zelf of én met welke les(sen) je aan de slag gaat in de klas. Zo kan je de themaweek helemaal op maat van jouw leerlingen beleven.  

Exclusief voor ingeschreven klassen!

Gespreksstarters

Tot slot zullen in de themaweek 3 ‘gespreksstarters’ verschijnen op de facebookgroep van Gezonde School. Deze worden ingesproken door dezelfde Ketnet-wrappers die ook op Expeditie Geluk te zien zullen zijn. Volg daarom onze socials en grijp je kans om in de themaweek een goed gesprek te starten over ‘geluk’ met jouw leerlingen!

Nog vragen?

Zit je nog met vragen? Check eerst de rubriek ‘Vraag & Antwoord’ op de website en als je vraag er niet tussen staat, stuur een mailtje naar eline.dedecker@gezondleven.be.

Alvast héél veel succes met jullie voorbereidingen voor Expeditie Geluk!

Achtergrond

Door de coronacrisis kwam het mentaal welbevinden van heel wat kinderen en jongeren onder druk te staan. Niet naar school mogen gaan en afstand houden van de juf of meester en de klasgenootjes had een grote impact. Meer dan ooit werd duidelijk dat de school veel meer is dan een plek voor kennisoverdracht: de school en de klas vormen minstens ook een voedingsbodem om te bouwen aan en waken over het welbevinden van de leerlingen.

Met Expeditie Geluk willen we leerkrachten ondersteunen om mentaal welbevinden bespreekbaar te maken en de leerlingen vaardigheden aan te leren om te bouwen aan geluk.

Expeditie Geluk sluit aan bij ‘Geluk in de klas’ en kadert binnen ‘Gezonde School’. Beide methodieken ondersteunen scholen in hun zoektocht naar de tips en tools om te werken rond mentaal welbevinden, in de klas (www.gezondleven.be/gelukindeklas) én op school (www.gezondeschool.be).

Expeditie Geluk is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, samen met Ketnet en werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Vlaamse Overheid.

Logos expeditie geluk