Het concept van Snack & Chill zoals het aanvankelijk is uitgewerkt, is jammer genoeg niet coronaproof. Leerlingen die gezellig samen fruit staan snijden en samenkomen om hun bar- of winkelplannetje te smeden … Je ziet het wel voor je. Maar laat dit jou vooral niet tegenhouden om je school in te schrijven. Want het project is superflexibel: je kan het aanpassen aan de geldende maatregelen. Er is dus wel degelijk een plan B, C, D … Wat je precies doet of net niet hangt natuurlijk af van de exacte maatregelen die gelden op het moment dat je met het project wil starten. Maar: we geven toch al graag enkele mogelijke situaties mee.


Beslist de overheid dat scholen geen voedsel mogen aanbieden of verkopen?

Zet Snack & Chill tijdelijk on hold.

Mogen scholen wél voedsel verkopen? Dan kan er vollen bak gesnackt & gechild worden. Volg daarbij strikt de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen op. Enkele voorbeelden:

 • Kies voor fruit dat je niet moet versnijden: verkoop alleen stukken fruit.
 • Laat kopers alleen het fruit aanraken dat ze zullen kopen.
 • Volg de richtlijnen m.b.t. mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen ... Laat de verkoper(s) sowieso een mondmasker en handschoenen dragen.
 • Doe aan social distancing in de schoolbar. Iedereen moet dus zoveel mogelijk een veiligheidsperimeter van 1,5 meter aanhouden, zelfs al staat de bar in openlucht (bv. op de speelplaats).
 • Samenscholingen zijn niet toegelaten. De ‘chill’ van Snack & Chill valt bij deze onvermijdelijk weg.
 • Om de leerlingen zoveel mogelijk afstand te doen houden, kan je werken met een te volgen parcours, markeringen op de grond, linten of fysieke barrières.
 • Voordat je start, reinig je de schoolbar en het materiaal dat gebruikt zal worden grondig. Zorg ook dat al de nodige schoonmaak- en veiligheidsmaterialen − zoals handgels, ontsmettingsmiddel, papieren zakdoekjes – voldoende aanwezig zijn. Ook wanneer de schoolbar open is, raden we aan om die oppervlakken die vaak aangeraakt worden veelvuldig te reinigen.
 • Laat de leerlingen weten dat jullie de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en dat ze dus veilig hun fruit kunnen kopen. Maak dat misschien visueel duidelijk, bv. met een affiche ‘Hier koop je veilig’. Vermeld er eventueel de afspraken waaraan leerlingen zich moeten houden op. Ook winkels voorzien zulke affiches, je kan die hier downloaden.
 • Staat jullie schoolbar binnen? Hou dan rekening met het maximum aantal personen die per x aantal m² zijn toegelaten (bv. 1 persoon per 10 m²).
 • Zorg dat leerlingen hun handen kunnen reinigen en/of ontsmetten aan de in- en uitgang van je schoolbar door geschikte handgels of ontsmettingsmiddelen te voorzien.
 • Schakel over op elektronisch betalen. Werkt de school al met een elektronische betaalkaart? Dan kan deze kaart misschien ook gebruikt worden om de gezonde tussendoortjes te kopen. Of laat leerlingen betalen met hun smartphone, bv. via de app Payconiq by Bancontact. Zorg dat slechts één leerling of leerkracht het geld ontvangt, anders wordt het financieel wellicht wat ingewikkeld. Je kan ook een papieren betaalkaart voorzien die ze elektronisch kopen op het secretariaat.
 • Zorg dat iedereen op de hoogte is van de veiligheids- en hygiënemaatregelen. Communiceer ze dus meerdere keren.