Cola & chocoladewafels zijn zo overroepen. Ook op school. Nood aan wat variatie? Fruitslaatjes, water met een smaakje, aangeboden op een leuke plek? Dan is Snack & Chill dé oplossing. Want dit project wil gezonde tussendoortjes aanbieden op een keigezellige plek op school, voor een (jaja …) appel en een ei. Iets voor jouw school? Bekijk onderstaand filmpje en lees onze goeie redenen om ermee te beginnen.

Snack & Chill brengt gezonde gezelligheid

Het principe van het project is simpel: gezonde, betaalbare snacks en dranken aanbieden in een gezellig kader. Denk aan: seizoensfruit en -groenten en water, al dan niet met een smaakje. Het kader? Dat kan een schoolwinkeltje zijn, een leuk ingerichte schoolbar of een eenvoudig versierde tafel … Scholen bepalen zelf hoeveel tijd ze erin steken.

Leerlingen doen mee!

In dit project worden leerlingen gehoord en betrokken. Scholen die willen weten wat hun leerlingen over dit project denken, kunnen hen onze korte online vragenlijst voorschotelen. Zo zien ze meteen of de leerlingen openstaan voor het project en of ze bereid zijn om te helpen, bijvoorbeeld om de schoolbar te maken of om snacks te verkopen. Een school kan ook verschillende klassen verantwoordelijk stellen voor het maken en/of uitbaten van het winkeltje. Scholen vullen het project in zoals ze zelf willen, naargelang hun eigen capaciteit.

Pakket zorgt voor vliegende start

Gezond Leven voorziet een startpakket voor leerkrachten en leerlingen die het project in handen nemen. Zo is er een stappenplan met concrete tips over hoe je het project vormgeeft, hoe je ervoor zorgt dat het gezonde aanbod in de smaak valt, hoe je leerlingen motiveert om ervoor te kiezen, en hoe je het project verankert in het gezondheidsbeleid op school. Ook handige invuldocumenten, voorbeeldbrieven voor ouders en voorbeeldmailtjes om naar de leerlingen te sturen zitten in het pakket.

Kers op de taart?

Colruyt geeft korting op fruit en groenten, die je in een nabijgelegen Colruyt-winkel mag ophalen! Zo kunnen de leerlingen hun appelen & co voor een héél aantrekkelijke prijs kopen in de schoolbar. Werk je liever samen met een andere leverancier? Dat kan zeker! En misschien is deze ook wel bereid om een (gelijkaardige) korting te geven?

Ook ontvangen 75 deelnemende scholen een toolkit met o.a. een appelsnijder, schilmesjes, snijplanken, drankdispenser ... Die materialen komen zéker van pas. Leer hier meer over de toolkit.

Getest … én goedgekeurd!

In schooljaar 2018-2019 werd het project getest in 19 secundaire scholen, en goedgekeurd. Uit de resultaten blijkt dat 47% van de leerlingen fruit gekocht heeft in het winkeltje, waarvan 75% meerdere keren! Ook gaf een overgrote meerderheid van de leerlingen (84%) aan dat ze het leuk vonden dat er gezonde snacks verkocht werden op school. De helft van de leerlingen zei dat het winkeltje ervoor zorgde dat ze meer gezonde tussendoortjes aten dan gewoonlijk. Lees hier meer resultaten. Of lees de ervaringen van 3 scholen.

Voor wie is Snack & Chill?

Snack & Chill is voor het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs.

Snackchill Banner

De samenwerking is conform de ethische code van de sector preventieve gezondheidszorg en volgt de principes en criteria m.b.t. partnerschappen die Gezond Leven in deze clausule vastlegde. Project Snack & Chill werd ingediend bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur. Het advies van de commissie werd gevolgd, en kan je hier nalezen.