Bekijk een samenvatting van het bewijs en diagnosespecifieke aanbevelingen

Wat? Het werk ‘Lichaamsbeweging bij de preventie en behandeling van ziektes’ bevat een samenvatting van het bewijs en diagnosespecifieke aanbevelingen voor lichaamsbeweging bij 32 pathologieën.

Hoe te gebruiken? Het werk kan bij de hand genomen worden voor het raadplegen van veilige diagnosespecifieke aanbevelingen ter bewegingspromotie bij uw patiënten (bv. overgewicht en obesitas, chronische nek- en rugpijn, diabetes type I & II, depressie, hartfalen...). Het is niet de bedoeling om onmiddellijk alle beweegaanbevelingen na te streven maar stapsgewijs en met tussendoelen te werken naar de volledige aanbeveling. Dit kan u helpen om uw patiënt te overtuigen om contact op te nemen met een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Structuur? Elke pathologie vormt een hoofdstuk en is opgebouwd volgens eenzelfde structuur. Het hoofdstuk diabetes type II bijvoorbeeld ziet er als volgt uit:

  • Preventie (is er bewijs dat lichaamsbeweging preventief kan werken voor de pathologie?)
  • Indicatie van lichaamsbeweging bij diabetes type II
  • Effecten van lichaamsbeweging bij diabetes type II
    • Acute effecten
    • Effecten van regelmatige lichaamsbeweging
  • Aanbevolen lichaamsbeweging bij diabetes type II
  • Diagnosespecifiek advies

Voor de patiënten zelf zullen stapsgewijs lees- en gebruiksvriendelijke formats ontworpen en verspreid worden met de belangrijkste informatie van de meest voorkomende pathologieën. Een voorbeeld hiervan vindt u hier.

Achtergrond? Dit oorspronkelijk Zweeds werk werd binnen de Europese samenwerking European Physical Activity on Prescription (EUPAP) vertaald van het Engels naar het Nederlands (met aandacht voor aanpassing aan onze zorgcontext). Het is internationaal gezien uniek in zijn soort en werd samengesteld door meer dan 100 medische experten die bewijskracht gekoppeld hebben aan de effecten van lichaamsbeweging op de besproken pathologieën. Ook de betrouwbaarheid is nagegaan: de sterkte van het beschikbare bewijs is beoordeeld. a.d.h.v. het GRADE-systeem. Sinds de eerste versie (2003) werd het boek al meermaals herzien.