Wedstrijd rookvrije klassen en pilootproject

Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om 6 maand rookvrij te blijven of het te worden. Klassen die op het einde van het schooljaar met minstens 90% rookvrij zijn krijgen een diploma.

Wedstrijd Rookvrije Klassen blaast in 2018 fier 20 kaarsen uit. Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om 6 maand rookvrij te blijven of het te worden. Klassen die op het einde van het schooljaar met minstens 90% rookvrij zijn ontvangen een diploma. Klassen kunnen ook steeds meedoen aan een creatieve opdracht. Met mooie prijzen in het verschiet.

Posters en filmpjes maken 

Dit jaar kregen de klassen de opdracht om een reclameposter of filmpje te maken voor een leven zonder sigaret. Een onafhankelijke jury reikte 3 juryprijzen uit aan de 3 klassen die de 90%-norm haalden en de mooiste posters of filmpjes instuurden. Daarnaast gaven zij ook 1 troostprijs aan de klas die heel hard zijn best had gedaan, maar net niet de 90%-norm haalde.

De winnaars van Wedstrijd Rookvrije Klassen 2018

Het meertalige reclamefilmpje ‘Neen tegen roken’ van klas 15 van RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen in Kortrijk:

De ironische reclameposter ‘Wat als… groenten rookten' van 1A3/1L van Sint-Michielsinstituut in Keerbergen

Smiks 1 A2

Het sprookjesachtige reclamefilmpje ‘Rookkapje' van klas 2Al van Sint-Jan Berchmans Instituut in Puurs

Het dansbare reclamefilmpje ‘Doe de move tegen roken' van klas 2Bb van RHIZO Campus Oost in Kortrijk.  

Hoe was de wedstrijd voor jullie?

Nieuwsgierig zoals we zijn, vragen we ons af hoe Wedstrijd Rookvrije Klassen bij jou op school is verlopen. Werd er in de les iets extra gedaan? Werden er workshops georganiseerd? Vond er een projectdag- of week plaats?  Wij zijn op zoek naar inspirerende voorbeelden van lesvoorbereidingen of draaiboeken (dit mogen kladversies zijn). 

Stuur het door naar eline.dedecker@gezondleven.be en maak kans op een filmticket.

Opvolger in aantocht 

Na 20 jaar Wedstrijd Rookvrije Klassen werkt Gezond Leven aan een ongelooflijke opvolger voor de wedstrijd. Vanaf januari 2019 testen we in enkele pilootscholen in Vlaanderen.

Het concept

Tussen de kerst- en paasvakantie dagen we leerlingen en schoolteams uit om enkele toffe en laagdrempelige challenges over roken aan te gaan.  Slagen ze in deze challenges? Dan liggen er mooie prijzen voor de leerlingen en het schoolteam op de loer! 

Elke graad wordt uitgedaagd met leeftijdsspecifieke challenges. Inschrijven kan dus per graad maar het is natuurlijk leuker én effectiever als elke graad deelneemt.

Het project heeft niet enkel als doelstelling dat jongeren niet (starten met) roken, maar wil ook de sfeer op school bevorderen en bijdragen aan een positief schoolklimaat.

Doelgroep

Leerlingen en schoolteams uit de eerste, tweede en derde graad secundair onderwijs.

In het pilootproject wordt niet getest in BuSO, maar gelijktijdig wordt samen met BuSO gezocht naar manieren om de methodiek meer op maat van deze doelgroep te maken.

Timing?  

 • Eerste semester:  voorbereidingen treffen op school (vb. wie zal de actie trekken? Welke leerkrachten doen mee? Wie zal de extra actie organiseren?)
 • Tussen kerst- en paasvakantie: uitvoering van alle challenges op school 
 • Na paasvakantie: bekendmaking van de winnaars

Schooljaar 18-19: we testen het uit!

Volgend schooljaar (2018-2019) zal de methodiek worden uitgetest in beperkt aantal scholen om de effectiviteit en haalbaarheid te evalueren. Enkel geselecteerde pilootscholen kunnen dus deelnemen. Vanaf schooljaar 2019-2020 kan elke Vlaamse school deelnemen

De kandidaatstelling als pilootschool voor schooljaar 2018-2019 is afgelopen. Met de scholen uit het gewoon secundair onderwijs die zich kandidaat stelden, worden verdere afspraken gemaakt.   

In het pilootproject wordt niet getest in BuSO, maar gelijktijdig wordt samen met BuSO gezocht naar manieren om de methodiek meer op maat van deze doelgroep te maken. Is jouw school een BuSo-school en geïnteresseerd om hieraan mee te werken? Vul dan dit formulier in.

Vanaf schooljaar 2019-2020 kan elke Vlaamse school deelnemen. 

Challenges

Eerste en tweede graad

 • Verwerk het thema roken in de lessen door het onderwerp kort (vb. 15 minuten) aan bod te laten komen in verschillende vakken, of doe dit uitgebreider in 1 vak.
 • Organiseer een anti-roken-actie die klasoverstijgend is (zoals een infosessie, theatervoorstelling, projectvoormiddag, …).
 • Laat je met de hele klas van je meest creatieve kant zien = creatieve challenge per klas *.   
 • Spread the word-challenge = individuele opdracht *.

*Deze opdracht wordt pas later bekendgemaakt, maar zal verschillen voor de 1e en 2e graad

Derde graad

 • Speel met de klas het Escape The Classroom-spel over roken (1 lesuur) en organiseer nadien een open klasgesprek over de geleerde lessen uit het spel.
 • Spread the word-challenge = klasopdracht *

*Deze opdracht wordt pas later bekendgemaakt.

Wat de school te doen staat? Een foto maken en bewijzen dat hun klas of schoolteam een beloning verdient.

Extra challenges of tegenprestatie 

Daarnaast kan je als school zelf nog een extra challenge of tegenopdracht vanuit de directie of het schoolteam toevoegen.

Materialen

Als school kies je zelf hoe de challenges worden uitgevoerd. Zo geloven we dat deze optimaal kunnen aansluiten bij bestaande initiatieven.

Om de uitdagingen tot een goed einde te brengen:

 • biedt Gezond Leven geschikt lesmateriaal op maat van de jongeren,
 • inspireert Gezond Leven je met toffe voorbeelden van klasoverstijgende anti-rookacties,
 • ondersteunt Gezond Leven elke school met een eigen interactief platform waarop het mogelijk is de stand van zaken en de vooruitgang op te volgen!

Achtergrond?

Het concept is ontwikkeld op basis van recente evidence uit de wetenschappelijke literatuur, maar is eveneens het resultaat van een participatief en co-creatief traject dat is afgelegd samen met Vlaamse onderwijs- en tabaksspecifieke partners (onderwijs- en CLB-koepels, ouder- en scholierenkoepels, Logo’s, CGG’s, Kom Op Tegen Kanker, VRGT), schoolnabije intermediairs, directieleden, schoolteams en natuurlijk … de leerlingen zelf!