Projectmatig werken

Stel, je organisatie ontvangt een mooi budget om een spel uit te werken dat jongeren moet helpen te stoppen met roken. Je bent enthousiast, en kan niet snel genoeg van start gaan. Je roept een aantal collega’s samen om samen een creatief concept uit te werken en contacteert alvast ook al een grafisch vormgever. Ondertussen organiseer je een focusgroepsgesprek met de doelgroep om ook hun inbreng te horen.

Het zijn allemaal goede en noodzakelijke acties om tot een spel te komen. Maar al snel blijkt dat je een aantal zaken over het hoofd hebt gezien. Enkele belangrijke stakeholders werden niet of laattijdig betrokken, je hebt te weinig budget omdat je geen begroting opmaakte, en je timing loopt fout. Kortom: in je enthousiasme vergaloppeerde je jezelf. 

Samenhangend geheel 

Iets uitwerken dat jongeren helpt om te stoppen met roken is dan ook niet zomaar ‘een actie’ en gaat wellicht verder dan het ontwikkelen van een spel. Het is een heus project, en omhelst een samenhangend geheel aan concrete acties die tot een goed eind moeten worden gebracht binnen een vaste periode met beperkte middelen. Dat geldt voor een rookstopmethodiek, maar ook wanneer je werkt aan andere gezondheidsthema’s zoals voeding, beweging, alcohol en drugs, seksualiteit, enzovoort. Projectmatig werken kan daarbij helpen. 

Evalueren van projecten

Je vraagt je af of je project (actie, product, samenwerking of dienstverlening) geslaagd is? Een kwaliteitsvolle evaluatie biedt het antwoord!

Over evalueren bestaan hardnekkige opvattingen. Onwetenschappelijk? Weinig bruikbaar? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Evalueren is immers géén passief gebeuren, het doel is om je project een nieuwe impuls te geven. Actie dus!