Het is niet goed gesteld met de gezondheid van de Vlaming … Schrik jij ook van deze cijfers uit onderzoek van Sciensano en NN Group?

  • Eén op de vijf Vlamingen schat zijn gezondheid slecht in.
  • 25 procent kampt met langdurige aandoeningen, zoals hoge bloeddruk en hoge cholesterolwaarden.
  • De helft van de Vlamingen heeft overgewicht.
  • Eén op de drie werknemers ervaart overmatige stress, angst, neerslachtigheid of andere psychische symptomen.
  • Bijna de helft van de Belgische werknemers heeft regelmatig last van rug- en nekpijn op het werk.

Je merkt het: er is heel wat ruimte voor verbetering. En dat geldt ook voor de levensstijl van de Vlaming.

Heb jij een (on)gezonde levensstijl?

Bovenstaande cijfers zijn deels te wijten aan een slechte levensstijl. Misschien herken je jezelf wel in het volgende plaatje?

  • Slechts 35% van de Vlamingen van 6 jaar en ouder haalt de aanbeveling om dagelijks minstens twee porties fruit te eten en 37% eet dagelijks twee porties groenten.
  • 2 op de 3 Vlamingen beweegt onvoldoende voor een goede gezondheid, nl. 150 minuten per week. En samen zitten we nog te veel neer: gemiddeld 6 uur per dag.
  • Ruim 1 op de 6 Vlamingen blijft roken. En onder laagopgeleiden is dat meer dan 1 op de 5.
  • Meer dan een vierde van de Vlamingen slaapt onvoldoende of kampt met een slaapprobleem.

Leuk is anders, maar er is gelukkig ook goed nieuws: een ongezonde levensstijl is relatief eenvoudig aan te pakken. Hoe je eraan begint? Je leest het hier.

Begin bij de werkomgeving

Hoewel een gezonde levensstijl voor een groot stuk een individuele keuze is, mogen we de invloed van onze omgeving niet onderschatten. De werkomgeving is dan ook de ideale plek om een eerste positieve verandering teweeg te brengen. 

Zet jij je in voor gezondere medewerkers? Dat komt niet alleen de productiviteit van je onderneming ten goede, ook je imago vaart er wel bij. 

Wij beseffen de kracht van onze medewerkers. Zonder hen geen krant, magazine, provider, tv of radio. Hoge werkdruk gaat hier soms mee gepaard en daarom zetten wij preventief in op een gezondheidsbeleid. Wij willen onze medewerkers een aangename werkomgeving bieden waar ruimte is voor ontspanning en recuperatie, zodat zij met plezier en energie kunnen blijven werken. Bovendien zorgt ons gezondheidsbeleid voor meer collegialiteit en creativiteit, wat een groot mediabedrijf als het onze enkel ten goede komt.

Caroline Schaffers - Wellbeing Coordinator - DPG Media NV