Gezonde lucht

Luchtvervuiling en andere omgevingsfactoren hebben een belangrijke invloed op de gezondheid van kleine kinderen. Kinderen brengen heel veel tijd door in de opvang.

Gezonde lucht in de opvang, een goed onderhouden ventilatiesysteem, een pesticidevrije tuin, aandacht voor teken na een uitstap in het groen … het zijn één voor één voorbeelden van projecten of maatregelen die een plaats kunnen krijgen in het beleid rond gezondheid en milieu van jouw kinderopvang. Maar er is meer! Kijk hier voor meer info over:

  • Gezond binnen: ventileren en verluchten, lood in drinkwater, luchtverfrissers/verven/lijmen, gezond schoonmaken. Volg de interactieve workshop ‘Gezond binnenmilieu in de kinderopvang’, met een toolbox met informatiefiches, een CO2-meter en een kalender;
  • Gezond buiten: ozon en hitte, zandbak, zwembad, zware metalen;
  • Stralingen.

Warme dagen: wees voorbereid

Heerlijk als de kinderen weer volop buiten kunnen spelen. Maar bij erg warm weer, is het verstandig om maatregelen te treffen, zodat het mooie weer jou en de kinderen geen parten speelt. Warmedagen.be helpt je om vooraf stil te staan bij het effect van het warme weer op de activiteiten in de opvang en hoe je die eventueel kan aanpassen.

Wees niet gek. Doe de tekencheck.

Gaan jullie op uitstap of lopen kinderen wel eens tekenbeten op het domein van de kinderopvang op? Op tekenbeten.be vind je alle informatie over preventie van de ziekte van Lyme. Als opvang kan je ook heel wat materialen bestellen zoals een gids voor in je EHBO-koffer, een affiche en uitgewerkte informerende figuren.

Gezond uit eigen grond

Heeft jouw kinderopvang een eigen moestuin of lopen er kippen rond? Of heb je plannen om ermee te starten? Dan vind je op Gezonduiteigengrond.be alle nodige info om dit op een gezonde manier aan te pakken.