Zet gezond eten in de kijker op de werkvloer met kant-en-klare materialen en acties die iedereen in je onderneming enthousiast maken.

Materialen bij de voedingsdriehoek

De materialen bij de voedingsdriehoek maken iedereen duidelijk wat gezonde voeding is en hoe je gezonder kan eten. Er zijn posters, postkaartjes, folders, placemats … die je gedrukt kan bestellen. Je kan ook verschillende materialen online bekijken of downloaden, zoals filmpjes, infographics, e-learning, powerpointpresentaties …

Deze materialen kan je op verschillende manieren inzetten. Toon het filmpje van de voedingsdriehoek op een scherm in de lunchruimte of tijdens de personeelsvergadering. Hang affiches van de voedingsdriehoek op in de refter of bij de automaat om mensen te helpen om de gezonde keuze te maken. Versier de tafels in de eetruime eens met de placemats van de voedings- en bewegingsdriehoek, of organiseer een opleiding voor het keukenpersoneel over gezonde maaltijden.

Box ‘Gezond vergaderen’

Gezonde voeding in je vergaderzalen in de kijker? Ga aan de slag met de materialen uit de box ‘Gezond vergaderen’. Die bevat onder meer tafelstaanders, bladwijzers, infofiches en checklists om een gezonde vergadering voor te bereiden. De haalbare ideeën kunnen overlegmomenten net dat tikkeltje gezonder en productiever maken. Ontdek ook de tips over de andere gezondheidsthema’s.

Tips om gezond te eten op het werk

We hollen onszelf vaak voorbij. Van vergadering naar vergadering, van het kantoor naar de crèche, van thuis naar de hobby's … Het is soms al een wonder dat we de tijd vinden om iets te eten. Laat staan dat we stilstaan bij wat we dan in onze mond stoppen. Toch loont het om daar aandacht aan te besteden. Met een beetje planning bouw je vlot een gezond eetschema op voor thuis, onderweg, op het werk … 

Test hier hoe jij eet en maak een persoonlijk plan

Weten je medewerkers of ze gezond eten? Via testjes op ‘Mijn Gezond Leven’ kunnen ze hun eetgewoonten in kaart brengen. Er is een test rond water drinken en groenten en fruit eten. Hebben ze de testen ingevuld? Dan kunnen ze een persoonlijk actieplan opmaken en aan de slag gaan met de tips.

Infosessies en vormingen 

Je kan ook nog een stapje verder gaan en elke medewerker overtuigen met een infosessie over de voedingsdriehoek of een workshop rond gezond eten. 

Het Vlaams Instituut Gezond Leven organiseert talrijke opleidingen. 
Voor een workshop voor medewerkers kan je een beroep doen op diëtisten die een extra vorming hebben gekregen van Gezond Leven. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle en interactieve infosessie over thema’s zoals de voedingsdriehoek, etiketten lezen … Heb je interesse? Neem dan contact op met je Lokale Gezondheidsoverleg (Logo).

Gezond Leven organiseert ook opleidingen voor bedrijfsleiders of trekkers van het gezondheidsbeleid in ondernemingen. Je kan deelnemen aan een opleiding in ons vaste aanbod of kan contact met ons opnemen voor een opleiding op maat van je onderneming. 

16 'Nice to Know'-folders 

NICE ontwikkelde samen met Gezond Leven een reeks van 16 'Nice to Know'-folders over gezond eten. De folders richten zich op verschillende leeftijdsgroepen en maaltijdmomenten, en zetten je met tips en tricks op weg om stap voor stap gezonder te eten, gezonder te kiezen, en gezonder te koken. Bovendien leren ze je ook dat gezond eten niet duur hoeft te zijn.