Gezondheidsbeleid van lokale besturen: de cijfers

Gezonde Gemeente is een veelbelovend initiatief, maar hoe is het momenteel gesteld met het gezondheidsbeleid van de gemeenten en OCMW’s? Op welke gezondheidsthema’s zetten lokale besturen het meest in? We geven je een stand van zaken.

Indicatorenbevraging

Om de drie jaar organiseert het Vlaams Instituut Gezond Leven in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) de ‘indicatorenbevraging’. Dat is een peiling naar het gezondheidsbeleid bij gemeenten en OCMW’s. Zo kom je bijvoorbeeld te weten hoe lokale besturen hun gezondheidsbeleid invullen, maar ook rond welke gezondheidsthema’s ze werken.

De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor beleidsaanbevelingen naar de overheid. De bevraging houdt ook een monitoring van de gezondheidsdoelstellingen in, zodat we die tijdig en gericht kunnen bijsturen.

Benieuwd naar de resultaten van de laatste indicatorenbevraging (2016)? 

Wat met de cijfers van jóúw lokaal bestuur? 

Laat ons eerlijk zijn … De cijfers die je écht interesseren zijn die van je eigen lokaal bestuur, toch?

Feedbackinstrument indicatorenbevraging 2016

Als jouw lokaal bestuur heeft deelgenomen aan de bevraging over het preventieve gezondheidsbeleid, heeft het op 30 januari 2017 een e-mail met het feedbackinstrument ontvangen. Daar vind je alle antwoorden terug en zie je meteen wat de sterktes en zwaktes van het gezondheidsbeleid van jouw gemeente zijn. Interessante inzichten om mee aan de slag te gaan!

Tip: als je niet goed weet hoe je het feedbackinstrument moet interpreteren, kun je altijd een woordje uitleg vragen aan het Logo uit jouw regio.

Niet zeker of jouw gemeente heeft deelgenomen aan deze bevraging? Of vind je de link naar het feedbackinstrument niet meer terug? Eén adres: Lien Van Oyen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Preventieve gezondheidscijfers voor jouw lokaal beleid

Gezond Leven heeft een inventaris opgemaakt met alle bronnen waar je Vlaamse en lokale gezondheidscijfers kan raadplegen met daarbij telkens een uitleg over wat elk cijfer betekent en hoe je hiermee aan de slag kan volgende legislatuur. In de publicatie staan alle websites met betrouwbare cijfers over luchtkwaliteit, de kwaliteit van de publieke ruimte, medische consumptie, prevalentie van diabetes, beweging en sedentair gedrag, alcohol en druggebruik

Download de publicatie

Jouw Logo kan jou ook een infografiek bezorgen, met gezondheidscijfers op maat van jouw lokaal bestuur. Neem hiervoor contact op met jouw Logo.