Het preventief gezondheidsbeleid van steden en gemeenten: de cijfers (2023)

Om de drie a vier jaar organiseert het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in samenwerking met de Lokale Gezondheidsoverleggen (Logo’s), Vlaams Instituut Mondgezondheid, Expertisecentrum Val en fractuurpreventie en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) de Preventiepeiling. Dat is een peiling naar het preventieve gezondheidsbeleid bij steden en gemeenten, in opdracht van het Departement Zorg.

Zo krijg je een antwoord op vragen als: waar wordt de publieke ruimte rookvrij gemaakt? Hoe motiveert een stad of gemeente haar inwoners om meer te bewegen? Hoe communiceert een stad of gemeente over preventieve gezondheid?

Benieuwd naar de resultaten van de laatste preventiepeiling (2023)?

We bundelden ze voor jou in een interactief dashboard, uitgebreid rapport en beknopte factsheet. Ook interessant: je ontdekt er eveneens de evoluties ten opzichte van de voorgaande bevraging in 2020.


Heb je vragen over de Preventiepeiling? Een adres: preventiepeiling@gezondleven.be.

Zelf aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid

Maar de preventiepeiling heeft nog meer te bieden: ze ondersteunt steden en gemeenten om zelf aan de slag te gaan met het preventief gezondheidsbeleid, dankzij informatie over preventiemethodieken enz. Lees de inspiratiegids vandaag nog.

Heb je de inspiratiegids gelezen en zoek je nog meer informatie? Neem dan contact op met het Logo uit jouw regio. Zij geven je graag advies en ondersteuning voor de verdere uitbouw van het preventief gezondheidsbeleid in je gemeente of stad.