Na de voedings- en bewegingsdriehoek die aan ontelbare klasmuren hangt als duidelijke leidraad voor gezonde eet- en beweeggewoontes, ontwikkelde Gezond Leven de geluksdriehoek. Want onze mentale gezondheid is minstens even belangrijk. Zéker nu de coronapandemie ons mentaal welbevinden, en dat van onze leerlingen, behoorlijk op de proef stelt. Met dat idee in het achterhoofd verzamelde Gezond Leven alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk en balde het die kennis samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek.

Geluksdriehoek

Nooit 100% gelukkig

De geluksdriehoek is een kompas: ze informeert over de weg die je kunt bewandelen om beter in je vel te zitten en dat gevoel vast te houden. Ze geeft info over nieuwe gewoontes die je kunt aanleren om gelukkig(er) te worden.

Natuurlijk zijn er dingen in je leven die je niet in de hand hebt: financiële problemen, de omgeving waarin je opgroeit, plots iemand verliezen of gewoon brute pech. Maar hoe ga je om met al die zorgen? Hoe ontwikkel je veerkracht? Dat heb je voor een stuk wél zelf in de hand. De geluksdriehoek bundelt de zaken die iedereen zelf kan beïnvloeden.

Is de geluksdriehoek dan dé springplank naar hét perfecte geluk? Natuurlijk niet. Want perfect geluk bestaat niet. Soms loopt het leven niet zoals we willen, en dat is oké. De geluksdriehoek is daarom ook bewust een beetje ‘uit balans’ gebracht met een oranje bol. Die bol is soms piepklein, soms ietsje groter. Maar dat doet de geluksdriehoek nog niet uit elkaar vallen!

Samen met je leerlingen puzzelen aan geluk

De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken die als puzzelstukken in elkaar passen:

  • GOED OMRINGD ZIJN De warme relaties met mensen om je heen, weten dat je op hen kunt rekenen en dat jij hen ook steunt als ze je nodig hebben.
  • JE GOED VOELEN Interesse hebben in het leven en de energie om dingen aan te pakken. Maar ook innerlijke rust, het gevoel dat je wensen vervuld worden. Het besef dat minder positieve gevoelens geen ramp zijn.
  • JEZELF KUNNEN ZIJN Jezelf kennen en een duidelijke richting kiezen in het leven. Groeien als persoon en tevreden zijn met jezelf.

Per bouwblok zijn er ook drie vragen die uitnodigen om dieper na te denken.

Jongeren (+12) die voelen dat het nodig is om ergens aan te werken, kunnen na de les zelfstandig aan de slag met oefeningen, tips en tricks op www.geluksdriehoek.be (+16) of op www.noknok.be (12-16 jaar).

Aparte stukken geluksdriehoek GL geluksdriehoek rgb kopie
Aparte stukken geluksdriehoek GL geluksdriehoek rgb kopie 2
Aparte stukken geluksdriehoek GL geluksdriehoek rgb kopie 3

Van ‘geluk’ spreken in de klas

Praten over hoe je je voelt, is niet simpel. Vooral voor kinderen en jongeren. Zij hebben nog niet de juiste woordenschat om uit te drukken hoe ze zich voelen. Een gesprek kan dus stranden op: “Ça va met jou? Goh, ja, ça va zeker.” De geluksdriehoek, met haar bouwstenen en richtvragen, geeft jou als leraar, leerlingenbegeleider of zorgcoördinator de nodige tools en woordenschat om mentaal welbevinden bespreekbaar te maken en leerlingen te sensibiliseren over het stukje ‘geluk’ dat ze zelf kunnen beïnvloeden.

En, een kleine tip voor de leraar? Cijfer jezelf niet weg, ook jouw geluk verdient aandacht. Een gelukkig leraar is er twee waard!

Op zoek naar bruikbaar materiaal voor op school?

Helemaal weg van de geluksdriehoek? Ga dan aan de slag met de vele materialen op jouw school.

De gedrukte materialen zijn gratis te bestellen in de webshop, je betaalt enkel de verzendingskosten. Hou er rekening mee dat het zo’n 2 tot 3 weken kan duren vooraleer je de materialen ontvangt. Met de online en downloadbare materialen kan je onmiddellijk aan de slag.

Educatief pakket over de geluksdriehoek

Een educatief pakket over de geluksdriehoek is er nog niet. Maar we maken er binnenkort wel ééntje, zowel voor (buitengewoon) basis- als secundair onderwijs.

Leerkracht en zin om hieraan mee te werken? Laat je gegevens achter. Wij staan te popelen om jou te leren kennen en samen met jou te brainstormen over sterke lesmaterialen.