Wat je doet, is vaak gelinkt aan een tijdstip. Denk maar aan het zevenuurjournaal bekijken, vieruurtjes eten en vanaf nu ook een avond(/t)uurwandeling?

Gl Infographic Wat Is Sed Gedrag

Een avond voor tv is een ‘makkelijke’ avond - of zo lijkt het tenminste. Soms merk je toch spanning over welk programma wordt gekeken, wie waar zit en of er gezapt mag worden. Ben je op zoek naar een andere leuke invulling om die zwoele zomeravonden plezant te maken?

Dan is een avontuurlijke avondwandeling met de leefgroep of met je IB een leuk idee!

Waarom wandelen? Het woord alleen al doet jullie gasten misschien met hun ogen draaien. Maar wandelen kan een mooie manier zijn om jezelf in de wereld te oriënteren. In groep gaat het om veiligheid mixen met plezier, omgaan met tegenslagen als je verkeerd wandelt, een onverwachte regenbui ... Zo bevinden we ons op het (wandel)pad van zelfredzaamheid. Bovendien doorbreekt het stilzitten en dat is goed voor je gezondheid!

Met de leefgroep of apart? Jullie gasten zaten mogelijk in een bubbelklas bij elkaar. Van ’s ochtends opstaan tot uren later gaan slapen met steeds dezelfde gezichten, kan vermoeiend zijn. Een wandeling apart met een begeleider geeft misschien een beetje zuurstof.. Tegelijk zijn er ook net redenen om het met zoveel mogelijk samen te doen. Zo’n wandeling kan een leuke activiteit zijn als de dag zich traag voortsleepte en er weinig te doen was. Je kan een extra dimensie toevoegen door bijvoorbeeld een speciale route uit te stippelen (=figure running). Een belevenis schuilt soms in een klein hoekje. Of stoepje.

Staan sommige kinderen of jongeren niet te springen om ’s avonds nog naar buiten te gaan? Stel eens een zaklampentocht voor, of waarom geen fakkeltocht? In de namiddag kan je zelf een fakkel maken. Samen vuur maken, dat knettert. Het toont dat je de gasten verantwoordelijkheid geeft die ze kunnen dragen en dat je als groep samen veel kan bereiken. Neem ook eens een kijkje bij NATURE. Ze zijn een kei in experimenten om je weg te vinden, het gesprek aan te knopen, samen stil te staan en wandeltochten te verrijken. Wandelen om in beweging en op adem te komen. Via SPIRO organiseren ze ook meerdaagse wandeltochten.

Avondwandeling tekst

Een gewaagd voorstel kan rekenen op bezorgdheid en vragen. Kan dat wel in destad? Onze gasten zijn toch nog jong? Terechte vragen, die een antwoord verdienen. Kras toont hoe ook relatief jonge gasten hun weg vinden met een fakkeltocht. Natuurlijk blijft ons advies: jullie kennen je gasten het best. Schat zelf in hoe goed ze overweg kunnen met de verantwoordelijkheid van ’s avonds op pad zijn (al dan niet met vuur), hoe goed jullie dit kunnen begeleiden gezien de verlofperiode, stagiairs …

Veiligheid:

  • Een goede voorbereiding voorkomt stress tijdens de activiteit. Een fakkel kan je zelf maken of aankopen.
  • Je wandelt het best op het voetpad aan de rechterkant. Is er geen voetpad, wandel dan op: de verhoogde berm, de gelijkgrondse berm of het fietspad (maar verleen voorrang aan (brom)fietsers). Als het niet anders kan, wandel dan op de rijbaan: aan de linkerkant, achter elkaar.
  • Gebruik fakkels niet op een gevaarlijke plaats: onder laaghangende (naald)bomen, binnen of tijdens droogte. Vuur dragen binnen een straal van 25 m rond een bos is absoluut verboden. Zelfs brandende theelichtjes in glazen bokaaltjes op een bospad plaatsen mag niet.
  • Steek fakkels aan de bovenkant aan, en niet aan de onderkant. Hou ze schuin naar voren gekanteld, om hitte te vermijden, maar ook zodat druppels kaarsvet op de grond of het karton errond vallen.