Gezond leven draait vaak rond de sprong wagen en eens proeven. Proeven van nieuwe smaken, sporten

Moedig kinderen en jongeren die jullie begeleiden aan om te springen. Laat hen in jullie veilige relatie kennismaken met een wereld die hen kan verbazen, hun dorst kan lessen en goesting geeft in meer.

“Velen komen uit een gezin waar ze altijd hetzelfde eten, en meestal niet gezond. Voor hen is het zeker interessant om te zien dat het anders kan.”
pedagogisch begeleidster bij 6 maanden verblijf voor 12-19 jarigen

Organiseer bijvoorbeeld wekelijks een proeverij en koppel er leuke gevolgen aan. Op een vaste dag is er een blinde proeverij, waarbij het winnende product de volgende dag of week gebruikt wordt: Denk bv. aan een proeverij rond water. Stel verschillende merken water en kraantjeswater op. Wat de voorkeur krijgt, komt in de glazen van iedereen (directie, jongeren, koks, kinderen, coördinatoren en begeleiders). Een week later kan je aan de slag rond brood. Bruin brood, wit brood, toastbrood, meergranenbrood … Welk brood je maar kan bedenken wordt in de weegschaal gelegd en bepaalt het komende menu. Ook kruiden zoals zout, chili, selderij of basilicum kunnen in een proeverij aan bod komen. Wie verkiest wat, en hoe kan je daarmee aan de slag in de keuken?

Proeven verruimt je wereld. Je daagt zowel je smaakpapillen als je hersenen uit om te bedenken hoe je die nieuwe zaken allemaal kan gebruiken. De proefkampioen (3-8 jaar) en Lekkerbekjes (vanaf 7 jaar) zijn spelletjes gericht op het plezier van proeven.

Proefkampioen nimfelijn

Kinderen kunnen met de Proefkampioen voelen, kijken, ruiken en proeven van de vier basissmaken.

Lekkerbekjes maison slash

Met Daan Banaan, Blaise Fraise en hun vrienden De Lekkerbekjes wordt gezond eten en bewegen een feest!

“Er is hard gelachen en rond de tafel gecrosst.
Alle kinderen hebben wel iets geproefd wat buiten hun comfortzone ligt.
Kortom: het spel De Lekkerbekjes haalt de angel uit het proeven. Het is een leuke manier om samen nieuwe smaken, je spierkracht, snelheid en je evenwicht uit te testen tijdens gekke uitdagingen en beweegopdrachten. Voor de echt moeilijke eters biedt het spel trouwens ook alternatieve spelregels, zoals enkel ruiken of likken aan bijvoorbeeld een brokje kaas. Kinders hé?”

Elke, maison slash

Kinderen vinden het fantastisch om samen te eten, te bewegen en te spelen. Ze leren veel door te kijken en na te bootsen. Het versterkt de band én brengt een positieve sfeer in de groep. Door samen te proeven en te bewegen moedig je elkaar aan, en dat is goed voor het zelfvertrouwen van iedereen!

Lekkerbekjes kan je bij het Huis van het Kind ontlenen. Het Logo kan je ook aan beide spelen helpen.