We raden deze jongeren af om de e-sigaret - met of zonder nicotine - te gebruiken of om ermee te experimenteren. Want een e-sigaret is geen onschadelijk product. Ook weet niemand vandaag welke de lange termijneffecten van e-sigaretgebruik zijn. Nicotine heeft bovendien een erg schadelijk effect op de hersenen van jongeren en jongvolwassenen.

Ook kan e-sigaretgebruik samenhangen met beginnen roken op een later moment (het is nog niet duidelijk op welke manier precies).

In Belgiƫ kan een 18-jarige een e-sigaret kopen

Om al die redenen adviseert ook de Hoge Gezondheidsraad om de drempel naar mogelijk e-sigaretgebruik voor niet-rokers hoog genoeg te maken. Terwijl die vandaag in ons land eerder laag is: een e-sigaret mag, net als tabak, verkocht worden vanaf 18 jaar. In geen enkele van onze buurlanden kan dat. In bijna alle Europese landen is de verkoop van e-sigaretten (en tabak) aan minderjarigen verboden.

De drempel naar dampen is laag 

Dampwinkels schieten ondertussen als paddenstoelen uit de grond. Maar tabaksfabrikanten beginnen ook e-sigaretten te verkopen via de krantenwinkels.

Reclame voor e-sigaretten is toegestaan in die verkooppunten. Ook zijn er de honderden aantrekkelijke smaakjes van e-sigaretten, die jongeren uitnodigen het eens te proberen.

Jongeren laten zich best niet verleiden tot de e-sigaret. De drempel naar gebruik is laag, maar dat betekent niet dat de e-sigaret een doodgewoon product is. Het is geen snoepje. De e-sigaret is alleen nuttig voor regelmatige rokers die willen stoppen met roken.