Veel rokers die willen stoppen experimenteren vandaag met de e-sigaret, hoewel die geen erkend rookstopmedicijn is. De klassieke nicotinevervangers (pleisters, inhaler, spray, zuigtabletjes en kauwgom) en rookstopmedicatie op voorschrift (bv. champix) zijn dat wel.

Deze erkende rookstopmedicijnen blijven de eerste keuze. Omdat we weten dat ze werken als ze op de juiste manier gebruikt worden. Bovendien hebben ze een strenge erkenningsprocedure doorlopen.

Maar wat als je toch liever een e-sigaret wil gebruiken? Of dat al doet. Dan geven we je graag dit advies.

Stap 1: stop volledig met roken!

Dit is belangrijk: gebruik tabak en de e-sigaret niet samen, zoals veel rokers vandaag wél doen. Als je dit dubbel gebruik niet vermijdt, dan kun je geen gezondheidswinst boeken. Zelfs één sigaret berokkent al gezondheidsschade. Een voorbeeld: een gunstig effect op de werking van het hart is er alleen als je volledig stopt met roken.

Stap 2: gebruik een goede e-sigaret in combinatie met klassieke nicotinevervangers 

Laat je daarbij best begeleiden door een tabakoloog. Hij/zij kan je precies uitleggen welke nicotinedosis je  nodig hebt bij het stoppen. En hoe je die kan bereiken door de e-sigaret en klassieke nicotinevervangers te combineren. Hij helpt je ook bij het aanpakken van je psychologische en emotionele verslaving aan tabak, want roken is veel meer dan een lichamelijke verslaving.

Stap 3: als je eenmaal gestopt bent met roken, stop dan ook met de e-sigaret

De e-sigaret is immers geen onschadelijk product. Maar lukt het je niet om te stoppen met dampen, of wil je er niet mee stoppen, begin dan zeker niet opnieuw te roken! Je dampt dan beter verder.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad is hierover ook heel duidelijk: een tabaksverslaving is veel schadelijker dan een nicotineverslaving. Stoppen met roken is de prioriteit!

Jongeren en jongvolwassenen moeten zich wel onthouden van nicotine

Meer weten over het praktische gebruik van de e-sigaret?

  • Bekijk de filmpjes op de site van Tabakstop
  • Lees eens wat de NHS (UK) aanraadt over de e-sigaret als rookstopmiddel.