Valkuilen bij omgaan met weerstand

Vermijd in elk geval om in discussie te gaan met de persoon. Ga niet in de verdediging als reactie op weerstand. Door een belerende toon aan te nemen (“Luister naar mij, ik weet wat goed voor je is!”), vergroot je het weerstandsgedrag bij de persoon.  Daarnaast kan je zo ook de goede verstandhouding met je gesprekspartner verliezen. Door toestemming te vragen voor het geven van extra informatie rond rookstop kan je weerstand vermijden.

Vermijd in elk geval om in discussie te gaan met de persoon. Ga niet in de verdediging als reactie op weerstand. Door een belerende toon aan te nemen (“Luister naar mij, ik weet wat goed voor je is!”), vergroot je het weerstandsgedrag bij de persoon.

Daarnaast kan je zo ook de goede verstandhouding met je gesprekspartner verliezen. Door toestemming te vragen voor het geven van extra informatie rond rookstop kan je weerstand vermijden.

Valkuilen

  • in discussie gaan
  • argumenten geven
  • rol van de deskundige aannemen (“Ik weet wat goed voor je is.”)
  • pleiten voor rookstop
  • bekritiseren
  • opgeven 

Valkuilen bij gereedheid

Er zijn een aantal valkuilen waar je voorzichtig voor moet zijn:

Eens de persoon een aantal tekenen vertoont die aangeven dat hij klaar is om te stoppen met roken, is het niet automatisch zo dat de ambivalentie ten aanzien van rookstop verdwenen is. Ambivalentie kan nog altijd een rol spelen en verdwijnt niet zomaar van zodra er tekenen van verandering zijn. Onderschat de ambivalentie van de roker tijdens deze fase dus niet.

Een andere valkuil is dat je meteen aangeeft wat de persoon kan doen om te stoppen met roken: “Dan kan je het beste meteen volledig stoppen met roken en nicotinepleisters gebruiken.” Het is niet aan jou als hulpverlener om oplossingen te geven. De verantwoordelijkheid en keuzevrijheid van de persoon blijven centraal staan.

Daartegenover staat dat je ook te weinig richting kan geven. Je kan zeker meegeven welke mogelijke opties er zijn om de roker te ondersteunen tijdens zijn rookstop. Zo kan de roker een weloverwogen beslissing nemen. Het is dus belangrijk om een evenwicht te vinden in het geven van richting.

Valkuilen:

  • onderschatten van de ambivalentie
  • dé oplossing geven
  • te weinig richting geven