Leef jij op een sapkuur en vul je jezelf dus tijdelijk met alleen maar vruchtensap en thee – en verder niets? Zo’n detoxdieet belooft een grote schoonmaak of ontgifting van je lichaam en als leuke extra gewichtsverlies. Maar in plaats van één week te vasten eet je beter het hele jaar door evenwichtig en gezond. Dan voert je lichaam afvalstoffen continu af, blijf je op een gezond gewicht en krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen.

Sapkuur: typisch crashdieet

De sapkuur is een schoolvoorbeeld van een crashdieet: zo snel mogelijk zo veel mogelijk gewicht verliezen. Maar dit voedingspatroon is onhoudbaar – en nadien vliegen de kilo’s er gewoon weer aan, soms zelfs met extra kilo’s! In het begin verlies je bovendien vooral vocht en breekt je lijf al snel spierweefsel af. Een sapkuur van een paar dagen kan geen kwaad: je teert dan op je reserves. Maar leef niet langdurig alleen op sap, want dan loop je mogelijk voedingstekorten op. 

Werkt een sapkuur als detox?

Spoelt een sapkuur je nu eigenlijk helemaal schoon? Helaas, het reinigende effect van sapkuren is een fabeltje. Je lichaam heeft dat bovendien niet nodig: het reinigt zichzelf efficiënt op diverse manieren. Zo breekt de lever lichaamsvreemde of mogelijk giftige stoffen af, die daarna worden uitgescheiden via je urine, ontlasting, ademhaling, … Je leeft dus beter dagelijks gezond om je lichaam daarbij te helpen. 

Sapkuur? Eet liever vers fruit in zijn geheel

Heel wat voedzame stoffen uit fruit, zoals vitaminen en vezels, gaan verloren wanneer je het tot sap verwerkt. Dan drink je beter een smoothie: daarin blijven voedingsstoffen grotendeels bewaard omdat je de volledige vrucht gebruikt. Toch eet je fruit het best in één geheel. 

Verzadigd gevoel

Wil jij graag wat afvallen? Dan eet je beter een sinaasappel dan dat je een glas sinaasappelsap drinkt. Na het eten van één sinaasappel kun je al een voldaan gevoel hebben. Bij één glas sap is dat minder snel het geval en dat bevat gemakkelijk twee tot drie stukken fruit. De energiewaarde van fruitsap is dus ongeveer even hoog als die van frisdrank – én van smoothies.  Je bloedsuikergehalte (glycemie) stijgt minder vlug door vers fruit te eten dan door het te drinken in de vorm van fruitsap of smoothies. Dat komt omdat koolhydraten uit vers fruit minder snel worden afgebroken. 

Zuren

Fruitsappen zullen sneller je tandglazuur doen afslijten dan vers fruit in zijn geheel. Dat komt omdat bepaalde zuren, zoals citroenzuur, aan je tanden ‘vreten’. Drink je toch fruitsap of een smoothie? Drink het glas dan snel leeg en spoel eventueel na met een slok water. Wanneer je vers fruit eet, maak je sowieso meer speeksel aan: dat werkt als een buffer en spoelt zuren sneller weg.