Puddinkjes, shakes en drankjes, koeken en repen, … maaltijdvervangers bestaan in allerlei vormen en maten. Internet slaat je ermee om de oren en ook in je supermarkt en fitnesscentrum, bij je voedingsdeskundige of in de apotheek lachen ze je toe op het rek. Bekende merken zijn Herbalife, Modifast, Cambridge, Protiplus, … Eet je voldoende groenten en fruit bij maaltijdvervangers? Dan kunnen ze een verantwoorde manier zijn om te vermageren.

Maaltijdvervangers: hoe zit dat wettelijk?

Producenten van maaltijdvervangers moeten zich aan een aantal wettelijke bepalingen houden. Ze moeten dit altijd vermelden op de verpakking: 

  • energiegehalte (200 tot 400 kcal per stuk of maaltijd)
  • gehaltes aan voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen, …) 
  • vermelding opgave ‘Maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing’ 

Maaltijdvervangers: géén toverdrank

Maaltijdvervangers kunnen je helpen om af te vallen. Maar maak je geen illusies: ze verrichten geen mirakels. We sommen enkele minpunten voor je op: 

  • Maaltijdvervangers helpen je niet om je gedrag op duurzame wijze aan te pakken. Want je voeding kortstondig aanpassen heeft enkel op korte termijn effect. En jij leert geen gezonde eetgewoontes voor de langere termijn aan. Het is dus verleidelijk om in je oude voedingspatroon te vervallen en weer gewicht te winnen wanneer je ze stopzet. Voor wie wil afslanken, geldt in het algemeen dat je je eetgedrag zó moet aanpassen dat je het op lange termijn kunt volhouden. 
  • Maaltijdvervangers kunnen je op korte termijn helpen, wanneer je om medische redenen of in de startfase van een gezond dieet snel gewicht moet verliezen. Maar wij raden je aan om je door een arts of diëtist te laten begeleiden. Veel producten zijn verkrijgbaar bij mensen die noch arts noch diëtist zijn, en die professionele kennis missen. 
  • Maaltijdvervangers dienen niét als vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding. Groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld heel wat voedingsstoffen die je niet kunt vervangen door een samengesteld product. Je ervaart bovendien niet dezelfde smaak en hetzelfde plezier als bij échte producten. 
  • Maaltijdvervangers kosten handenvol geld. 

Zijn maaltijdvervangers verantwoord?

Kies je voor maaltijdvervangers? Vervang dan een tot twee van je maaltijden door die producten. Vul aan met een caloriearme warme maaltijd met veel groenten, en een stuk fruit als tussendoortje. Hou voor je warme maaltijd en de tussendoortjes rekening met de voedingsdriehoek-adviezen.

Schakel je weer over op een normaal ontbijt en middageten? Hou ook dan onze gezondleven-tips in gedachten. 

Alleen zo schakel je maaltijdvervangers in om op een verantwoorde manier te vermageren. Laat je op weg zetten door een arts of diëtist om een duurzame verandering in je voedingspatroon te brengen. Zo behoud je op langere termijn je gezonde gewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.