Neem jij tijdens de lunch altijd een broodje gezond? Dan moeten we je teleurstellen: zo gezond is dat niet. Toch is gezond middageten maken heus niet zo moeilijk. Met deze tips en tricks bereid jij in een mum van tijd een lichte lunch.

Gezond middageten: voorkeur voor volkoren

Kies bij een broodlunch altijd voor volkorenbrood: daaruit haalt je lichaam de meeste voedingsstoffen. Zin in iets anders? Zet je tanden in een wrap, of schep wat pasta, rijst, couscous of quinoa op je bord. Maar kies altijd voor de volkoren variant.

Plantaardig fleurt je brood op

Boterhammen tijdens het middageten, saai? Helemaal niet. Want je hebt een waaier aan beleg om uit te kiezen. De plantaardige varianten hieronder zijn nog gezond ook:

  • fruit: banaan, aardbei, perzik, ...
  • groenten: rauw, gegrild of als spread
  • notenpasta: bijvoorbeeld 100% pindakaas
  • peulvruchtenspread: bijvoorbeeld hummus

En dan rest er je nog een resem aan niet-plantaardige opties: 

  • eieren
  • cottagecheese
  • mozzarella
  • plattekaas
  • vis
  • (gebakken) kip- of kalkoenfilet

Beperk vlees eten tot maximaal 1 keer per dag. Zet charcuterie zoals salami of hesp niet dagelijks op tafel: bewerkte vleeswaren zijn minder gezond.

Beleg Boterham

Smeer ‘m (met mate)!

Brood smaakt heel wat minder droog met een laagje boter. Maar speel het slim, en vervang ze door een zachte margarine of minarine. Die bevatten veel minder verzadigde vetzuren. Smeer ook niet té enthousiast: een mespunt per snede brood is voldoende.

Overlaad je boterhammen niet: één laag hummus prikkelt je tong ook. Smacht je naar wat meer smaak? Combineer die hummus dan eens met gegrilde paprika. Of wat dacht je van cottagecheese met schijfjes komkommer?

Gebruik je ook mayonaise of vinaigrette bij je lunch? Dan is het niet nodig om margarine of minarine te smeren.

Go green

Tegen de middag snakt je lichaam naar een grote portie groenten. Dat kan in een slaatje, maar overdrijf niet met mayonaise of vinaigrette. 

Andere opties? Leg wat gegrilde of gekookte groenten op je bord. Ook soep is een goede bron van groen. Om je lichaam een echte opkikker te geven, bevat ze minstens 40 g groenten per 100 ml. Wees ook niet te kwistig met room of bouillonblokjes: gebruik maximaal 1 blokje per liter. 

Dacht je al aan een maaltijdsoep? Die maak je door volkorenpasta en peulvruchten zoals kikkererwten en linzen toe te voegen. Zo sla je twee vliegen in een klap: je krijgt je portie groenten binnen en kunt je brood(beleg) een keer links laten liggen.

Lichte afsluiter

Een stuk fruit of een potje ongesuikerde yoghurt of plattekaas schoppen je middag vlot in gang.

Gezonde Lunch

Mijngezondleven.be

Wissel jij voldoende af tussen gezond beleg? Eet je ook plantaardig beleg? 
Test nu hoe (on)gezond jouw lunch is.

Wil je zorgen voor een gezonder lunch- of broodjesaanbod op school of op het werk? Raadpleeg dan deze gidsen: