De impact van artificiële zoetstoffen is afhankelijk van de totale energiedensiteit (aantal calorieën per eenheid) van een bepaald voedingsmiddel en niet enkel van het al dan niet vervangen van suiker door een artificiële zoetstof. In producten waar suiker de belangrijkste energiebron is, zoals bijvoorbeeld in frisdrank, kan de energiedensiteit door het gebruik van artificiële zoetstoffen sterk verminderd worden.

Energie beperken

Voor wie zijn gewicht onder controle probeert te houden kunnen artificiële zoetstoffen dus een manier zijn om de inname van energie te beperken. De calorieën van suiker in een bepaald voedingsmiddel of in een bepaalde drank die vervangen worden door de energiearme zoetstoffen kunnen dus de consumenten de mogelijkheid geven een ander extra voedingsmiddel in de plaats te nemen zonder een teveel aan energie op te nemen. Bij voedingsmiddelen waarin de calorieën ook of voornamelijk door andere ingrediënten worden aangeleverd daarentegen, zoals kant-en-klare ontbijtgranen, chocolade, melkproducten etc. leidt de vervanging van suiker door artificiële zoetstoffen slechts tot kleine verminderingen in de totale calorie-inhoud in vergelijking met het originele product.

Compensatiegedrag

Zoetstoffen om je lichaamsgewicht onder controle te houden? De totale calorie-inname is van groter belang dan het vermijden van energie-aanbrengende zoetmiddelen zoals suiker. Let in het geval van energiebeperking op met (onbewust) compensatiegedrag. Wie ‘light’ drinkt of eet zou meer van het product durven consumeren of de gespaarde calorieën compenseren met iets anders/extra omdat we de indruk hebben gezonder bezig te zijn. Deze beloning met iets (ongezond) kan de balans snel opnieuw doen keren. Voor een optimale gezondheid beperk je zowel suiker als artificiële zoetstoffen best zoveel mogelijk.

Tips voor voedingsmiddelen met zoetstoffen

Matig gebruik van producten met zoetstoffen kan geen kwaad en kan helpen om de inname van gewone suiker te verminderen. Dit geldt uiteraard enkel wanneer zoetstoffen ter vervanging gebruikt worden en niet als extra toevoeging. Hou best wel rekening met het volgende:

  • Beperk light frisdranken tot 0.5 l per dag.
  • Ondanks het feit dat light frisdranken geen suiker bevatten tasten ze toch het tandglazuur aan door de zuren die erin zitten.
  • Snoep, koekjes en chocolade gezoet met zoetstoffen zijn daarom nog geen gezonde producten (ze kunnen bv. evenveel of zelfs meer vet bevatten). 
  • Gebruik producten gezoet met zoetstoffen niet à volonté, neem geen dubbele portie “omdat ze toch geen suiker bevatten”.
  • Probeer in het algemeen minder te grijpen naar zoet smakende producten om de zin in zoet te beheersen. Probeer zoete voedingsmiddelen in het algemeen met mate te gebruiken, ongeacht of de zoete smaak afkomstig is van suiker of artificiële zoetstoffen.