Deze stoffen zijn nodig als bouwstof voor de groei en het herstel van het skelet en de lichaamsweefsels. De bekendste mineralen in onze voeding zijn calcium, natrium, magnesium, kalium en fosfor. Calcium en fosfor zijn essentieel voor de stevigheid van onze botten. Sommige mineralen hebben we in uiterst kleine hoeveelheden nodig, we spreken dan van sporenelementen, bijvoorbeeld ijzer, fluor, jodium en zink. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende mineralen en sporenelementen en hun functies en bronnen.

Mineraal Functie: waarbij speelt het een rol? Bron: in welke voedingsmiddelen komt het voor?
Calcium (Ca)

Bouwstof voor beenderen en gebit
Bloedstolling
Overdracht van zenuwprikkels en spiercontracties
Vrijstelling van hormonen…

Melkproducten, groene bladgroenten, broccoli, kolen, vijgen, amandelen, hazelnoten, sesamzaad, calciumverrijkte producten bv. calciumverrijkte sojadranken
Fosfor (P)

Beendervorming (samen met Ca)
Bestanddeel van elke levende cel
Biochemische processen en vertering

Graanproducten, vlees, vis, eieren
Magnesium (Mg)

Stofwisselingsprocessen
nzymatische reacties
Overdracht van zenuwprikkels
Spiercontractie (met name van het hart)
Eiwitsynthese
Hartfunctie
Botontwikkeling

(Volle) graanproducten, groente, peulvruchten, noten, cacao en chocolade

Natrium (Na)

In combinatie met kalium:
Regelen van vochtbalans in het lichaam.
Samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels door de zenuwen

Keukenzout (NaCl), industrieel bereide voedingsmiddelen (maaltijden, conserven, brood…), bepaalde mineraalwaters
Chloor (Cl)

Regelen van vochtbalans in het lichaam (samen met Na)
Vorming maagzuur (HCl)

Keukenzout (NaCl)
Kalium (K)

In combinatie met natrium:
Regelen van vochtbalans in het lichaam.
Samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels door de zenuwen

Brood, graanproducten, rauwe groene groenten, fruit (vers en gedroogd), fruitsappen, melkproducten, noten
Sporenelementen 
IJzer (Fe) Zuurstoftransport via het bloed Vlees, vis, eieren, volle graanproducten, groene groenten, peulvruchten
Zink (Zn) Werking van talrijke enzymen Graanproducten, melkproducten, kaas, noten, vlees, schaal- en schelpdieren
Selenium (Se)

Werking van talrijke enzymen
Binding aan zware metalen

Graanproducten, vlees, gevogelte, eieren
Koper (Cu)

Werking van talrijke enzymen
Bloedvorming 

Volle graanproducten, groenten, noten, lever, nieren, schaaldieren
Jodium (I) Schildklierhormoon  Zeewier, vis, schaal- en schelpdieren, gejodeerd zout
Mangaan (Mn) Werking van talrijke enzymen  Volle graanproducten, thee, gember, bananen, peulvruchten, noten, cacao
Molybdeen (Mo) Werking van talrijke enzymen Graanproducten, peulvruchten, vlees, lever

Bron: Praktische voedings- en bewegingsgids, VIGeZ (2006) en Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (2009).