Mineralen en sporenelementen
Deze stoffen zijn nodig als bouwstof voor de groei en het herstel van het skelet en de lichaamsweefsels. De bekendste mineralen in onze voeding zijn calcium, natrium, magnesium, kalium en fosfor. Calcium en fosfor zijn essentieel voor de stevigheid van onze botten. Sommige mineralen hebben we in uiterst kleine hoeveelheden nodig, we spreken dan van sporenelementen, bijvoorbeeld ijzer, fluor, jodium en zink. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende mineralen en sporenelementen en hun functies en bronnen.
Mineraal | Functie: waarbij speelt het een rol? | Bron: in welke voedingsmiddelen komt het voor? |
---|---|---|
Calcium (Ca) |
Bouwstof voor beenderen en gebit |
Melkproducten, groene bladgroenten, broccoli, kolen, vijgen, amandelen, hazelnoten, sesamzaad, calciumverrijkte producten bv. calciumverrijkte sojadranken |
Fosfor (P) |
Beendervorming (samen met Ca) |
Graanproducten, vlees, vis, eieren |
Magnesium (Mg) |
Stofwisselingsprocessen |
(Volle) graanproducten, groente, peulvruchten, noten, cacao en chocolade |
Natrium (Na) |
In combinatie met kalium: |
Keukenzout (NaCl), industrieel bereide voedingsmiddelen (maaltijden, conserven, brood…), bepaalde mineraalwaters |
Chloor (Cl) |
Regelen van vochtbalans in het lichaam (samen met Na) |
Keukenzout (NaCl) |
Kalium (K) |
In combinatie met natrium: |
Brood, graanproducten, rauwe groene groenten, fruit (vers en gedroogd), fruitsappen, melkproducten, noten |
Sporenelementen | ||
IJzer (Fe) | Zuurstoftransport via het bloed | Vlees, vis, eieren, volle graanproducten, groene groenten, peulvruchten |
Zink (Zn) | Werking van talrijke enzymen | Graanproducten, melkproducten, kaas, noten, vlees, schaal- en schelpdieren |
Selenium (Se) |
Werking van talrijke enzymen |
Graanproducten, vlees, gevogelte, eieren |
Koper (Cu) |
Werking van talrijke enzymen |
Volle graanproducten, groenten, noten, lever, nieren, schaaldieren |
Jodium (I) | Schildklierhormoon | Zeewier, vis, schaal- en schelpdieren, gejodeerd zout |
Mangaan (Mn) | Werking van talrijke enzymen | Volle graanproducten, thee, gember, bananen, peulvruchten, noten, cacao |
Molybdeen (Mo) | Werking van talrijke enzymen | Graanproducten, peulvruchten, vlees, lever |
Bron: Praktische voedings- en bewegingsgids, VIGeZ (2006) en Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (2009).