De 5 vuistregels toegepast op het raw food-dieet

Vaak te restrictief

Er moeten te veel gezonde voedingsmiddelen vermeden worden en er wordt onvoldoende gevarieerd.

Idealiseert superfoods

Het raw food-dieet idealiseert rauwe voeding te veel. Rauwe groenten en fruit passen in een gezond eetpatroon maar mogen zeker afgewisseld worden met andere bereidingswijzen. Een aandachtspunt is ook dat het voor sommige voedingsmiddelen niet veilig is om deze in rauwe vorm te consumeren.

Wat is het raw food-dieet?

Raw foodies of crudivoren eten alleen voedingsmiddelen in hun natuurlijke ‘rauwe’ vorm. Dus zonder enige verhitting: geen koken of stomen, bakken, braden en grillen … De maximale bereidingstemperatuur ligt voor hen op 45°C. Ze laden hun bord vooral vol met groenten en fruit, noten en zaden, pitten en granen.

Rauw vlees en rauwe vis, ongekookte dierlijke melk en rauwe eieren: het mág bij de raw food-aanhangers. Toch halen velen ze nooit in huis omdat ze ook vegetariër, veganist of fruitariër zijn. Ook koolhydraatbronnen zoals aardappelen en granen, en vetrijke producten zoals olie en noten worden meestal vervangen door groenten en fruit. Zo willen ze chronische aandoeningen voorkomen.

Kiezen voor het raw food-dieet?

Raw food-fans verkondigen dat er veel enzymen, vitaminen en mineralen verloren gaan wanneer je voeding verhit. Dat klopt niet helemaal. Het is waar dat er door te schillen, snijden en koken vitaminen en mineralen kunnen verloren gaan. Maar er bestaan genoeg andere bereidingswijzen waarmee je dat vermijdt, zoals ongeschilde groenten stoven en stomen. Hou jij je aan de aanbevelingen van de voedingsdriehoek? Dan krijg je genoeg vitaminen en mineralen binnen. Sommige voedingsstoffen komen trouwens vlotter vrij door verhitting, bijvoorbeeld lycopeen in tomaten.

Wie het raw food-voedingspatroon slaafs volgt, houdt daar een opmerkelijk lage cholesterol- en tryglyceridengehalte aan over. Dat zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Maar ook de ‘goede cholesterol’ (HDL) zal laag uitvallen. En tekorten aan vitamine B12 kunnen het totale homocysteïnegehalte in het bloed doen stijgen. In tegenstelling tot wat je verwacht, gaat dit juist gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen.

Een andere studie geeft aan dat vegetarische raw food-aanhangers vaak een lage BMI en weinig lichaamsvet hebben – doordat ze weinig calorieën en eiwitten binnenkrijgen. Een te lage BMI en gewichtsverlies worden in verband gebracht met lagere botmassa en hogere kans op breuken. Al is het niet duidelijk waaraan dat precies ligt.

Aandachtspunten bij dit dieet

Raw food-aanhangers wisselen te weinig af: de verhoudingen van hun dieet zitten niet goed. Zo eten ze vaak te veel groenten en fruit ten opzichte van andere voedingsgroepen.

Waarom is die variatie zo cruciaal? Wel, één voedingsmiddel of voedingsmiddelengroep bevat nooit alles wat je nodig hebt. Speel met je voedingspatroon. Varieer daarnaast niet alleen tussen de voedingsmiddelengroepen, maar ook binnen de groep zelf. Grijp bijvoorbeeld niet altijd naar aardappelen, maar kies ook eens voor zilvervliesrijst of andere volle granen.

Het is niet omdat een voedingsmiddel als gezond bekendstaat, dat je er bergen van naar binnen moet werken. Te veel is te veel. Raw foodies eten 1,5 tot 1,8 kg fruit per dag. Ja, groenten en fruit zijn gezond en worden geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten. Maar wie ze in extreme mate consumeert, zadelt zichzelf op met een enorm beperkt en eenzijdig dieet. Het gevolg? Een mogelijk tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en calcium, en hoogwaardige eiwitten. Met de schadelijke effecten op langere termijn die erbij horen.

Veel mensen combineren hun raw food-dieet met nog andere voedingsgewoontes zoals vegetarisme, veganisme of fruitarisme. Maar let op: schrap vlees en andere dierlijke producten niet zomaar uit je voeding. Ze leveren je lichaam belangrijke eiwitten, vitamine B12 en ijzer. Veel raw foodies slaan te weinig acht op het binnenkrijgen van deze essentiële voedingsstoffen.

Een aandachtspunt is ook dat het voor sommige voedingsmiddelen niet veilig is om deze in rauwe vorm te eten: rauw vlees en rauwe melk (mogelijke aanwezigheid ziekteverwekkers), rauwe aardappelen (solanine) en rauwe peulvruchten (lectines).