De tips bij de voedingsdriehoek zijn gebaseerd op de drie uitgangspunten voor een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Ze wijzen je de weg om zowel voor je eigen gezondheid als voor het milieu betere voedingskeuzes te maken, die meteen ook de grootste winst opleveren.

Vraag maar eens aan de gemiddelde Vlaming wat ze het best kunnen doen om te zorgen voor onze planeet. Dan krijg je antwoorden als: kiezen voor biologische voeding, minder verpakkingen en korte keten kopen. Nochtans boek je hier niet per se veel milieuwinst mee. Wil je inzetten op een voedingspatroon met een lagere milieu-impact? Probeer dan in de eerste plaats onze tips toe te passen en minder vlees te eten, vaker peulvruchten op het menu te zetten, te kiezen voor kraanwater, seizoensgebonden groenten en fruit te kopen…

Verpakkingen

De milieu-impact van verpakkingen draagt slechts voor een klein deel bij aan de totale milieu-impact van een product. De andere stappen in het productieproces wegen zwaarder door. Bovendien zijn verpakkingen vaak noodzakelijk om een product goed te bewaren en de voedselveiligheid ervan te garanderen. Zo kunnen ze zelfs voedselverliezen beperken. Het is dus geen zwart-wit verhaal.

Lokale groenten en fruit

Vooral hoe een product wordt geteeld, is van belang. Want, verrassend: lokale groenten zijn niet altijd de meest milieuverantwoorde keuze. De impact die transport met zich meebrengt, weegt doorgaans veel minder zwaar door dan de teeltmethode. Daarenboven worden sommige lokale groentesoorten buiten het seizoen gekweekt in verwarmde serres. En dat vergt (veel) energie. Steeds meer serres zijn wel uitgerust met een warmtekrachtkoppeling, wat een aanzienlijke besparing op brandstof betekent.

Kies dus in de eerste plaats voor groentesoorten van het seizoen en in tweede plaats voor soorten die lokaal geteeld werden. Volg je telkens die combinatie, dan zit je goed!