Mi-li-eu-ver-ant-woord. Da’s een hele mond vol. Maar wat betekent dat precies? In een notendop: alles wat we in onze mond stoppen, heeft een impact op het milieu. Denk maar aan de broeikasgassen, of de hoeveelheid land en water die nodig zijn om voedsel tot op ons bord te krijgen. De milieu-impact van pakweg een steak is een stuk hoger dan die van een portie kikkererwten. Bewuste voedingskeuzes maken die de planeet zo weinig mogelijk belasten: da’s milieuverantwoord eten.

Onze planeet staat onder druk

Onze manier van leven legt een zware druk op onze planeet. Een aanzienlijk deel van de menselijke bijdrage hieraan heeft te maken met onze voeding. De productie, verwerking en transport van voeding brengen een bepaalde milieu-impact met zich mee (zie hieronder). Sommige voedingsmiddelen hebben een hogere milieu-impact (bv. vlees), terwijl andere een veel lagere milieu-impact hebben (bv. peulvruchten). We staan er niet altijd bij stil, maar wat er vandaag op ons bord komt, legt een zware druk op onze planeet. En zo onrechtstreeks ook op onszelf en in het bijzonder op de toekomstige generaties.

Eerlijk is eerlijk: ons huidige voedingspatroon is niet houdbaar. Als we de komende jaren blijven vasthouden aan hetzelfde menu, krijgen we (nog meer) te maken met de opwarming van de aarde en extreme weersomstandigheden, zoals droogte en extreme neerslag, die onder meer tot mislukte oogsten leiden. Zo lopen we het risico om in de toekomst een tekort aan (gezonde) voeding te hebben.

Het goede nieuws is: we kunnen samen een verschil maken! Door meer milieuverantwoorde voedingskeuzes te maken, helpen we om de druk op de planeet te verlichten. Verder kunnen ook bedrijven uit de voedingssector en beleidsmakers hun steentje hieraan bijdragen. Enkel door de handen in elkaar te slaan, maken we werk van een gezonde toekomst voor onszelf en de planeet.

Milieu-impact… Watte?

Allemaal goed en wel, maar die milieu-impact: wat houdt dat precies in? Vooraleer voeding op ons bord belandt, heeft het al een hele weg afgelegd: productie, verwerking, transport... De milieu-impact van voeding wordt dus bepaald door de impact op verschillende milieu-indicatoren tijdens al die verschillende stappen.

Een aantal belangrijke milieu-indicatoren zijn:

  • De uitstoot van broeikasgassen
  • Het gebruik van gronden
  • Het verbruik van water
  • De impact op de (wereldwijde) biodiversiteit
  • De impact op lucht-, water- en bodemkwaliteit

Milieuverantwoorde of duurzame voeding?

Is het je ook al opgevallen dat we over milieuverantwoorde voeding spreken en niet over duurzame voeding? Dat doen we niet zomaar. Kort samengevat kan duurzame voeding omschreven worden als gezonde voeding, voor iedereen, nu en in de toekomst. Duurzaamheid is echter een veelomvattend begrip. Wil je van duurzame voeding spreken, dan moet je minstens met de drie dimensies van duurzaamheid rekening houden: het milieu, de sociale dimensie en de economische dimensie. Bij het formuleren van onze aanbevelingen was het milieu-aspect van voeding – naast gezondheid – het belangrijkste aandachtspunt. Waarmee we niet willen zeggen dat het sociale en het economische aspect niet belangrijk zijn. Alleen komen ze in onze aanbevelingen niet aan bod. Zomaar van ‘duurzame’ voeding spreken in deze aanbevelingen zou dan ook niet correct zijn. Milieuverantwoord is de meest passende term.

De voedingsdriehoek als kompas

Ben je benieuwd wat milieuverantwoord eten nu precies inhoudt? Ga aan de slag met de voedingsdriehoek en de bijhorende uitgangspunten en tips. Zo boek je de grootste winst voor je eigen gezondheid én die van de planeet.

En ontdek hier hoe je jouw eetgedrag stap voor stap kan veranderen.