Voedingsdriehoek
Gezond eten: wat is dat nu precies? En hoe kan je ook milieuverantwoorde keuzes maken? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. Eten volgens de voedingsdriehoek is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de planeet! Gezond en milieuverantwoord eten gaan namelijk heel sterk hand in hand.
We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en wetenschappelijk onderbouwd model dat rekening houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen.
Uitgangspunten voedingsdriehoek
Drie uitgangspunten vormen de wetenschappelijke basis voor de voedingsdriehoek:
- Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
- Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën
- Vermijd voedselverlies en matig je consumptie
Tips bij de voedingsdriehoek
Bij de voedingsdriehoek horen tips. Met die tips willen we jou bewustmaken van wat je best eet en hoe je dat kan doen.
Goed voor jezelf én de planeet!
Gezond en milieuverantwoord eten, daar doe je niet alleen jezelf een plezier mee. Ook onze planeet wordt er blij van. Zo sla je twee vliegen in één klap.
De voedingsdriehoek uit de doeken
De kleuren in de voedingsdriehoek weerspiegelen het effect van de producten in die laag op je gezondheid en het milieu.
Helemaal bovenaan staat ‘water’. De voedingsdriehoek zelf is onderverdeeld in drie zones. Naast de voedingsdriehoek bevindt zich de rode bol, de restgroep.
Voor wie?
De doelgroep van de voedingsdriehoek is de algemene bevolking vanaf 1 jaar. De driehoek geeft adviezen voor een grote groep mensen. Voor individuele aanbevelingen is advies op maat door een professional aan te raden, bijvoorbeeld om medische redenen, bij vermageren, bij zwangerschap en borstvoeding, (jonge) kinderen, intens sporten, eetstoornissen, ... Je kan bijvoorbeeld raad vragen aan een diëtist, je huisarts, Kind en Gezin of bij de helpdesk van Eetexpert.
Aanbevolen hoeveelheden
De Hoge Gezondheidsraad lanceerde eind 2019 aanbevelingen voor voedingsmiddelen. Deze zijn in lijn met de adviezen van de voedingsdriehoek en geven aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen voor de inname van verschillende (maar niet alle) voedingsmiddelen.
Hoe tot stand gekomen?
Een uitgebreide wetenschappelijke literatuurstudie lag aan de basis van de nieuwe voedingsdriehoek. Verneem hoe dit voorlichtingsmodel tot stand kwam.
Evaluatie driehoeken en enquêtes
Hoe goed is de voedingsdriehoek gekend bij burgers en intermediairs? En vinden ze het model en de materialen bruikbaar?
Materialen
Alle materialen bij de voedingsdriehoek die je kan downloaden of bestellen vind je op de materialenpagina. Ga er gerust eens aankloppen!