Ga verder naar de inhoud

Peulvruchten

Van levendige linzen tot smaakvolle kikkererwten: peulvruchten zijn heerlijk veelzijdig en snel te bereiden. We zetten ze dan ook graag extra in de kijker. Smakelijk!

PS: Kijk je ook uit naar de volgende Week van de Peulvrucht? Die vindt plaats van 10 tot 16 februari 2025!

Waar komen peulvruchten vandaan?

Wist je dat peulvruchten ook in Vlaanderen geteeld kunnen worden? Oké, de meeste peulvruchten komen nog altijd uit het buitenland, maar steeds meer Belgische landbouwers proberen ook in ons land een succes te maken van de teelt. Zo kunnen we straks ook onze peulvruchten lokaal kopen. Ontdek hoe Thomas, de eerste kikkererwtenteler van Vlaanderen, zijn peulvruchten teelt.

Keuze in overvloed

Je vindt peulvruchten in allerlei kleuren en vormen. Welke ken jij al? Wist je dat niet alle peulvruchten evenveel eiwitten bevatten? Groene erwten en prinsessenbonen zijn bijvoorbeeld groenten, en kikkererwten en linzen behoren tot de eiwitrijke peulvruchten. Hieronder een overzicht van enkele bekende eiwitrijke peulvruchten.

Kikkererwten 1

Kikkererwten

Linzen 1

Linzen

(bruine, groene, blonde, ...)

Witte bonen

Witte Bonen

Kidney bonen

Kidneybonen

Bruine bonen 1

Bruine bonen

Zwarte bonen

Zwarte bonen

Edamame 1

Edamame

(onrijpe sojabonen)

Tuinbonen

Tuinbonen

Wist je dat…

Je peulvruchten op verschillende manieren kan aankopen? Ontdek hier hoe je met de verschillende varianten aan de slag gaat in de keuken.

In blik of bokaal

Giet het vocht af en spoel de peulvruchten in een vergiet voordat je ze aan je gerecht toevoegt en opwarmt.

Gedroogd

Vaak moeten deze varianten erg lang koken. Week ze daarom eerst voor je ze kookt. Lees ook de instructies op de verpakking.

Uit de diepvries

Peulvruchten uit de diepvries? Easy peasy! Check de verpakking voor de juiste bereiding.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn véél goede redenen om peulvruchten op het menu te zetten. We kunnen er niet over zwijgen. Daarom hier nog eens een overzichtje.

Gezond

Lekker en veelzijdig

Peulvruchten zijn héérlijke smaakmakers. Je vindt ze in talloze gerechten. Van chili sin of con carne tot linzenstoofpot en maaltijdsoep: ze komen overal tot hun recht.

Voordelig

Voordelig

Betaalbaar en gezond koken? Het kan met peulvruchten! Ze zijn budgetvriendelijk én de ideale vleesvervanger. Zo hoef je minder vlees te kopen en dat is slim voor je portemonnee.

Verpakking

Gemakkelijk en lang houdbaar

Met peulvruchten in je voorraadkast zet je in geen tijd een gezond gerecht op tafel. Superhandig, want ze zijn lang houdbaar. En in blik of bokaal ook nog eens snel en gemakkelijk te bereiden!

Meer dan gezonde boontjes

In onze voedingsdriehoek zijn ze een aparte groep in de donkergroene zone. En die ereplaats is meer dan verdiend, want peulvruchten bieden véél gezondheidsvoordelen. Bovendien zijn ze ook goed voor het milieu.

GL voedingsdriehoek vergrootglas

Honger gekregen?

Met deze recepten tover je in een handomdraai peulvruchten op je bord.

Spaghetti met gehakt en linzen

Spaghetti met gehakt en linzen

Gooi tradities overboord, maak eens spaghettisaus met gehakt én linzen. Een fijne en vooral smaakvolle afwisseling voor de klassieke bolo. Mjam!
Hummus

Smeuïge hummus

Deze hummus met Griekse yoghurt doet het heerlijk op een sneetje volkoren brood of als dipsausje voor ’t aperitief. Een gezonde dip in een wip? Dit is ‘m!
Linzensalade met spinazie

Linzensalade met spinazie

Sla alleen voor konijnen? Absoluut niet! In deze maaltijdsalade combineer je heerlijke groenten met linzen voor een extra vullend effect.