Peulvruchten
Van levendige linzen tot smaakvolle kikkererwten: peulvruchten zijn heerlijk veelzijdig en snel te bereiden. We zetten ze graag extra in de kijker tijdens de Week van de Peulvrucht, van 10 tot 16 februari 2025. Smakelijk!
Peulvruchten in sociaal restaurant Parnassus
De vaste bezoekers van sociaal restaurant Parnassus in Gent nemen de proef op de som! Hoe bevalt de maaltijd met peulvruchten van Jelle Beeckman (The Messy Chef)? Ontdek het hier!

Recepten van Jelle Beeckman
Wil je ook aan de slag met peulvruchten in je keuken? Jelle Beeckman (The Messy Chef) onthult zijn menu en geeft tips in zijn receptenbundel. Benieuwd naar Jelle’s favoriete recepten? Klik dan snel door!
“Je hoeft het niet ver te zoeken: soms kan je in bestaande recepten gewoon een ingrediënt vervangen door een peulvrucht."
Waar komen peulvruchten vandaan?
Wist je dat peulvruchten ook in Vlaanderen geteeld kunnen worden? Oké, de meeste peulvruchten komen nog altijd uit het buitenland, maar steeds meer Belgische landbouwers proberen ook in ons land een succes te maken van de teelt. Zo kunnen we straks ook onze peulvruchten lokaal kopen. Ontdek hoe Thomas, de eerste kikkererwtenteler van Vlaanderen, zijn peulvruchten teelt.

Keuze in overvloed
Je vindt peulvruchten in allerlei kleuren en vormen. Welke ken jij al? Wist je dat niet alle peulvruchten evenveel eiwitten bevatten? Groene erwten en prinsessenbonen zijn bijvoorbeeld groenten, en kikkererwten en linzen behoren tot de eiwitrijke peulvruchten. Hieronder een overzicht van enkele bekende eiwitrijke peulvruchten.

Kikkererwten

Linzen
(bruine, groene, blonde, ...)

Witte Bonen

Kidneybonen

Bruine bonen

Zwarte bonen

Edamame
(onrijpe sojabonen)

Tuinbonen
Wist je dat…
Je peulvruchten op verschillende manieren kan aankopen? Ontdek hier hoe je met de verschillende varianten aan de slag gaat in de keuken.
In blik of bokaal
Giet het vocht af en spoel de peulvruchten in een vergiet voordat je ze aan je gerecht toevoegt en opwarmt.
Gedroogd
Vaak moeten deze varianten erg lang koken. Week ze daarom eerst voor je ze kookt. Lees ook de instructies op de verpakking.
Uit de diepvries
Peulvruchten uit de diepvries? Easy peasy! Check de verpakking voor de juiste bereiding.
Hoe meer peulvruchten eten?
Zin om peulvruchten op het menu te zetten? Hieronder enkele ideetjes!
Spreads
- Witte bonen dip
- Hummus met bloemkool
- Bietenhummus
Soepen
- Wortel-linzensoep met geitenkaastoast
- Vullende erwtensoep
- Paprikasoep met witte bonen
Snelle hap
- Taco’s met kidneybonen en salsa
- Falafel nuggets met curry
- Linzenburger met pikante wortelsalade
Salades
- Pokebowl met linzen
- Kleurrijke salade met rode bonen en geitenkaas
Vleesvervangers
- Lasagne met tofu, gegrilde groenten en broccolipuree
- Chinese spaghetti met tempé
Wok en stoofpotjes
- Spitskool in de wok met linzen en noten
- Tajine van linzen met pompoen
- Chili sin carne
Wat zijn de voordelen?
Er zijn véél goede redenen om peulvruchten op het menu te zetten. We kunnen er niet over zwijgen. Daarom hier nog eens een overzichtje.
Lekker en veelzijdig
Peulvruchten zijn héérlijke smaakmakers. Je vindt ze in talloze gerechten. Van chili sin of con carne tot linzenstoofpot en maaltijdsoep: ze komen overal tot hun recht.
Voordelig
Betaalbaar en gezond koken? Het kan met peulvruchten! Ze zijn budgetvriendelijk én de ideale vleesvervanger. Zo hoef je minder vlees te kopen en dat is slim voor je portemonnee.
Gemakkelijk en lang houdbaar
Met peulvruchten in je voorraadkast zet je in geen tijd een gezond gerecht op tafel. Superhandig, want ze zijn lang houdbaar. En in blik of bokaal ook nog eens snel en gemakkelijk te bereiden!
Meer dan gezonde boontjes
In onze voedingsdriehoek zijn peulvruchten een aparte groep in de donkergroene zone. En die ereplaats is meer dan verdiend, want ze bieden véél gezondheidsvoordelen. Bovendien zijn ze ook goed voor het milieu.