Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat rekening houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen en handvatten geeft om duurzamere keuzes te maken.

Tooltip
GL-voedingsdriehoek

10 tips bij de voedingsdriehoek

Bij de voedingsdriehoek horen 10 tips.  Met die tips willen we jou bewustmaken van wat je best eet en hoe je dat kan doen. 

De voedingsdriehoek uit de doeken

De kleuren in de voedingsdriehoek weerspiegelen het effect van de producten in die laag op je gezondheid.

Helemaal bovenaan staat ‘water’. De voedingsdriehoek zelf is onderverdeeld in drie zones. Naast de voedingsdriehoek bevindt zich de rode bol, de restgroep.

Uitgangspunten voedingsdriehoek

Drie uitgangspunten vormen de wetenschappelijke basis voor de voedingsdriehoek:

  • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
  • Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk.
  • Verspil geen voeding en matig je consumptie.

Voor wie?

De doelgroep van de voedingsdriehoek is de algemene bevolking vanaf 1 jaar. De driehoek geeft adviezen voor een grote groep mensen. Voor individuele aanbevelingen, bijvoorbeeld om medische redenen, bij vermageren, bij zwangerschap en borstvoeding, intens sporten, eetstoornissen, … is advies op maat door een professional aan te raden. Je kan bijvoorbeeld te rade gaan bij een diëtist, je huisarts, of bij de helpdesk van Eetexpert.

Aanbevolen hoeveelheden

De Hoge Gezondheidsraad lanceerde eind 2019 aanbevelingen voor voedingsmiddelen. Deze zijn in lijn met de adviezen van de voedingsdriehoek en geven aanbevolen hoeveelheden voor de inname van verschillende (maar niet alle) voedingsmiddelen. Op basis daarvan herziet Gezond Leven momenteel de aanbevelingen per leeftijdsgroep van 2014.

Hoe tot stand gekomen? 

Een uitgebreide wetenschappelijke literatuurstudie lag aan de basis van de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek. Verneem hoe deze voorlichtingsmodellen tot stand kwamen.

Evaluatie driehoeken en enquêtes

Hoe goed zijn onze materialen en modellen zoals de driehoeken gekend bij burgers en intermediairs? En vinden ze de modellen bruikbaar? Ontdek hier de cijfers.

Materialen 

Alle beschikbare materialen die je kan downloaden of bestellen vind je op de materialenpagina. Ga er gerust eens aankloppen!