Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat rekening houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen en handvatten geeft om duurzamere keuzes te maken.

Tooltip
GL-voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek uit de doeken

De kleuren in de voedingsdriehoek weerspiegelen het effect van de producten in die laag op je gezondheid. Zo zie je helemaal bovenaan ‘water’ staan. Water is cruciaal voor de vochtbalans van je lichaam. Daarom krijgt het voorrang boven alles.  De voedingsdriehoek zelf is onderverdeeld in drie zones.

Uitgangspunten voedingsdriehoek

Voor een gezondheid in evenwicht, werkt de voedingsdriehoek volgens deze drie uitgangspunten: 

  • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
  • Vermijd ultrabewerkte voeding  zoveel mogelijk. 
  • Verspil geen voeding  en matig je consumptie. 

Wat eet je het best en hoe doe je dat: tien Gezond Leven tips

De drie uitgangspunten van de voedingsdriehoek vormen de wetenschappelijke basis voor de tien tips die hier volgen. Zo willen we jou bewustmaken van gezonde voeding en je motiveren om er zelf mee aan de slag te gaan. 

Voor wie is de voedingsdriehoek bedoeld?

De doelgroep van de voedingsdriehoek is de algemene bevolking vanaf 1 jaar. De driehoek geeft adviezen voor een grote groep mensen. Voor individuele aanbevelingen, bijvoorbeeld om medische redenen, bij vermageren, bij zwangerschap en borstvoeding, intens sporten, eetstoornissen, … is advies op maat door een professional aan te raden. Je kan bijvoorbeeld te rade gaan bij een diëtist of je huisarts.

Hoe is de voedings- en bewegingsdriehoek tot stand gekomen?

Een uitgebreide wetenschappelijke literatuurstudie lag aan de basis van de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek. Zo verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven de meest recente wetenschappelijke informatie over gezonde voeding en beweging en stemde het af met de Hoge Gezondheidsraad. Ook nam het instituut de bestaande voedings- en bewegingsmodellen uit het buitenland onder de loep.

Materialen

Alle beschikbare materialen die je kan downloaden of bestellen, zijn te vinden op onze materialenpagina.