Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur en dat handvaten geeft om duurzamere keuzes te maken.

Tooltip
GL-voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek uit de doeken

De kleuren in de voedingsdriehoek weerspiegelen het effect van de producten in die laag op je gezondheid. Zo zie je helemaal bovenaan ‘water’ staan. Water is cruciaal voor de vochtbalans van je lichaam. Daarom krijgt het voorrang boven alles.  De voedingsdriehoek zelf is onderverdeeld in drie zones.

Uitgangspunten voedingsdriehoek

Voor een gezondheid in evenwicht, werkt de voedingsdriehoek volgens deze drie uitgangspunten: 

  • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
  • Vermijd ultrabewerkte voeding  zoveel mogelijk. 
  • Verspil geen voeding  en matig je consumptie. 

Wat eet je het best en hoe doe je dat: tien Gezond Leven tips

De drie uitgangspunten van de voedingsdriehoek vormen de wetenschappelijke basis voor de tien tips die hier volgen. Zo willen we jou bewustmaken van gezonde voeding en je motiveren om er zelf mee aan de slag te gaan. 

Hoe is de voedings en bewegingsdriehoek tot stand gekomen?

Een uitgebreide wetenschappelijke literatuurstudie lag aan de basis van de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek. Zo verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven de meest recente wetenschappelijke informatie over gezonde voeding en beweging en stemde het af met de Hoge Gezondheidsraad. Ook nam het instituut de bestaande voedings- en bewegingsmodellen uit het buitenland onder de loep.

Materialen 

Er bestaan heel wat materialen (affiches, folders, placemats, presentaties, …) van de voedings- en bewegingsdriehoek die je kan gebruiken om mensen bewust te maken over wat en hoeveel ze moeten eten en bewegen om gezond te zijn. Je kan deze materialen bijvoorbeeld gebruiken tijdens het lesgeven op school, om leefstijladvies te geven aan werknemers in een bedrijf, tijdens een consultatie aan je patiënten of tijdens een infosessie aan de inwoners van een gemeente of OCMW.Neem een kijkje in de lijst met materialen hieronder.

De materialen kan je vanaf oktober in onze webwinkel terugvinden. Wil je toch al materialen bestellen? Dan kan je dat via onderstaand formulier.

Afbeeldingen

Wil je graag de afbeelding van de voedings- en bewegingsdriehoek online, op tentoonstellingen of in publicaties afbeelden? Dat kan, maar dan moet je wel eerst toestemming vragen aan het Vlaams Instituut Gezond Leven via een aanvraagformulier. De voedings- en bewegingsdriehoek is immers auteursrechtelijk beschermd. Voor studenten is geen schriftelijke toestemming vereist. Je kan alvast gebruik maken van onze basisteksten en presentatie.