Van levendige linzen over stoere bonen tot smaakvolle kikkererwten. Peulvruchten zijn snel te bereiden en heerlijk veelzijdig. Ze zijn bovendien lief voor je portemonnee en het milieu. Smakelijk!
Ontdek lekkere receptjesGeen paniek, je bent niet alleen. Ontdek waarom Chiara en John af en toe peulvruchten op het menu zetten en hoe ze dit aanpakken.
Er zijn véél goede redenen om peulvruchten op het menu te zetten. We kunnen er niet over zwijgen. Daarom hier nog eens een overzichtje.
Peulvruchten zijn héérlijke smaakmakers. Je vindt ze in talloze gerechten. Van chili sin of con carne tot linzenstoofpot en maaltijdsoep: ze komen overal tot hun recht.
Peulvruchten zitten vol vezels en gezonde voedingsstoffen, waaronder pectine, wat goed is voor je hart en bloedvaten. Ze zijn ook rijk aan plantaardige eiwitten waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor vlees. Gezond voor jezelf, maar ook voor de planeet! Want peulvruchten hebben een véél lagere milieu-impact dan vlees.
Betaalbaar en gezond koken? Het kan! Peulvruchten zijn voedzaam én budgetvriendelijk. Omdat ze de ideale vleesvervanger zijn, hoef je minder vlees te kopen en dat is dan weer goed nieuws voor je portemonnee.
Met peulvruchten in je voorraadkast zet je in geen tijd een gezond gerecht op tafel. Gedroogd, in blik, in een bokaal of in een zak zijn ze lang houdbaar. En in blik of bokaal ook nog eens snel en gemakkelijk te bereiden! Ontdek lekkere recepten op Zeker Gezond .
In onze
voedingsdriehoek
zijn ze een aparte groep in de donkergroene zone. En die ereplaats is meer dan verdiend, want
peulvruchten bieden véél gezondheidsvoordelen. Bovendien zijn ze ook
goed voor het milieu.
Je vindt peulvruchten in allerlei kleuren en vormen. Welke ken jij al? Eiwitrijke peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Maar: niet alle peulvruchten bevatten evenveel eiwitten. Wist je dat groene erwten en prinsessenbonen groenten zijn, en kikkererwten en linzen tot de eiwitrijke peulvruchten behoren? Kan jij het onderscheid maken? Hieronder een overzicht van eiwitrijke peulvruchten. Ideaal als vleesvervanger dus!
Je peulvruchten op verschillende manieren kan aankopen? Ontdek hier hoe je met al die varianten aan de slag gaat in de keuken.
Giet het vocht af en spoel de peulvruchten in een vergiet voordat je ze aan je gerecht toevoegt en opwarmt.
Vaak moeten deze varianten erg lang koken. Week ze daarom eerst vooraleer je ze kookt. Lees zeker ook de instructies op de verpakking.
Check de verpakking voor de juiste bereiding.
We zouden een boek kunnen schrijven over hoe bijzonder peulvruchten zijn. Maar: video’s zijn leuker om naar te kijken. In de spotlights: de linze, witte boon, kikkererwt én kidneyboon.
Zin om peulvruchten op het menu te zetten? Maar geen idee hoe je ze kan bereiden? Wij tonen je de weg.
Op de boterham of als aperitiefdip.
Kies bij voorkeur voor weinig bewerkte vleesvervangers, zoals tofu, tempé, seitan of Quorn®
Wist je dat peulvruchten ook in Vlaanderen geteeld kunnen worden? Oké, de meeste peulvruchten komen nog altijd uit het buitenland, maar steeds meer Belgische landbouwers proberen ook in ons land een succes te maken van de teelt. Zo kunnen we straks ook onze peulvruchten lokaal kopen. Ontdek hoe Thomas, de eerste kikkererwtenteler van Vlaanderen, zijn peulvruchten teelt.
(Lokale) peulvruchten worden in Vlaanderen ook verwerkt in diepvriesproducten, hummus, falafels, tofu... Heel wat bedrijven en cateraars doen hun best om met lokale peulvruchten aan de slag te gaan.
![]()
"Met onze vriesverse tricolore linzen, kikkererwten, rode bonen… kan de klant in een handomdraai een kleurrijke, voedzame en lekkere maaltijd op tafel toveren. Bovendien proberen we zoveel mogelijk peulvruchten lokaal aan te kopen.”
![]()
“We streven naar een balans in lekkere en gezonde voeding, waarbij we onze kinderen willen laten kennismaken met een meer plantaardige voeding door peulvruchten in onze recepturen te verwerken.”
Met deze recepten van Zeker Gezond tover je in een handomdraai peulvruchten op je bord.
Gooi tradities overboord, maak eens spaghettisaus met gehakt én linzen. Een fijne en vooral smaakvolle afwisseling voor de klassieke bolo. Mjam!
Bekijk het receptDeze hummus met Griekse yoghurt doet het heerlijk op een sneetje volkoren brood of als dipsausje voor ’t aperitief. Een gezonde dip in een wip? Dit is ‘m!
Bekijk het receptSla alleen voor konijnen? Absoluut niet! In deze maaltijdsalade combineer je heerlijke groenten met linzen voor een extra vullend effect.
Bekijk het receptOok in de keuken kan je de wereld rondreizen. Met dit wokgerecht vol groenten en kikkererwten, bijvoorbeeld. Dankzij het vleugje kokos ben je zo in het Verre Oosten.
Bekijk het receptIn Mexico weten ze goed wat je met bonen doet. Daar haalden we dus onze mosterd voor dit gerecht. Lekker, kleurrijk én fris. Een smaakfeestje.
Bekijk het receptVan een heerlijk burgerinitiatief gesproken! Op basis van rode bonen, groenten en ei. Origineel én ronduit lekker.
Bekijk het recept