Peulvruchten? Ja, graag!

Van levendige linzen over stoere bonen tot smaakvolle kikkererwten. Peulvruchten zijn snel te bereiden en heerlijk veelzijdig. Ze zijn bovendien lief voor je portemonnee en het milieu. Smakelijk!

Ontdek lekkere receptjes

Zijn peulvruchten nog nieuw voor jou?

Geen paniek, je bent niet alleen. Ontdek waarom Chiara en John af en toe peulvruchten op het menu zetten en hoe ze dit aanpakken.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn véél goede redenen om peulvruchten op het menu te zetten. We kunnen er niet over zwijgen. Daarom hier nog eens een overzichtje.

Lekker en veelzijdig

Peulvruchten zijn héérlijke smaakmakers. Je vindt ze in talloze gerechten. Van chili sin of con carne tot linzenstoofpot en maaltijdsoep: ze komen overal tot hun recht.

Goed voor jezelf en de planeet

Peulvruchten zitten vol vezels en gezonde voedingsstoffen, waaronder pectine, wat goed is voor je hart en bloedvaten. Ze zijn ook rijk aan plantaardige eiwitten waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor vlees. Gezond voor jezelf, maar ook voor de planeet! Want peulvruchten hebben een véél lagere milieu-impact dan vlees.

Voordelig

Betaalbaar en gezond koken? Het kan! Peulvruchten zijn voedzaam én budgetvriendelijk. Omdat ze de ideale vleesvervanger zijn, hoef je minder vlees te kopen en dat is dan weer goed nieuws voor je portemonnee.

Gemakkelijk, snel en lang houdbaar

Met peulvruchten in je voorraadkast zet je in geen tijd een gezond gerecht op tafel. Gedroogd, in blik, in een bokaal of in een zak zijn ze lang houdbaar. En in blik of bokaal ook nog eens snel en gemakkelijk te bereiden! Ontdek lekkere recepten op Zeker Gezond .

Meer dan gezonde boontjes

In onze voedingsdriehoek zijn ze een aparte groep in de donkergroene zone. En die ereplaats is meer dan verdiend, want peulvruchten bieden véél gezondheidsvoordelen. Bovendien zijn ze ook goed voor het milieu.

Keuze in overvloed

Je vindt peulvruchten in allerlei kleuren en vormen. Welke ken jij al? Eiwitrijke peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Maar: niet alle peulvruchten bevatten evenveel eiwitten. Wist je dat groene erwten en prinsessenbonen groenten zijn, en kikkererwten en linzen tot de eiwitrijke peulvruchten behoren? Kan jij het onderscheid maken? Hieronder een overzicht van eiwitrijke peulvruchten. Ideaal als vleesvervanger dus!

Kikkererwten

Linzen
(bruine, groene, blonde, ...)

Witte Bonen

Kidneybonen

Bruine bonen

Zwarte bonen

Sojabonen

Edamame (onrijpe sojabonen)

Kievitsbonen (Borlotti)

Cannellini

Spliterwten

Lupinebonen

Tuinbonen

Limabonen

Download de infographic

Wist je dat…

Je peulvruchten op verschillende manieren kan aankopen? Ontdek hier hoe je met al die varianten aan de slag gaat in de keuken.

In blik of bokaal

Giet het vocht af en spoel de peulvruchten in een vergiet voordat je ze aan je gerecht toevoegt en opwarmt.

Gedroogd

Vaak moeten deze varianten erg lang koken. Week ze daarom eerst vooraleer je ze kookt. Lees zeker ook de instructies op de verpakking.

Uit de diepvries

Check de verpakking voor de juiste bereiding.

Ontdek de peulvruchtenfamilie

We zouden een boek kunnen schrijven over hoe bijzonder peulvruchten zijn. Maar: video’s zijn leuker om naar te kijken. In de spotlights: de linze, witte boon, kikkererwt én kidneyboon.

Hoe meer peulvruchten eten?

Zin om peulvruchten op het menu te zetten? Maar geen idee hoe je ze kan bereiden? Wij tonen je de weg.

Waar komen peulvruchten vandaan?

Wist je dat peulvruchten ook in Vlaanderen geteeld kunnen worden? Oké, de meeste peulvruchten komen nog altijd uit het buitenland, maar steeds meer Belgische landbouwers proberen ook in ons land een succes te maken van de teelt. Zo kunnen we straks ook onze peulvruchten lokaal kopen. Ontdek hoe Thomas, de eerste kikkererwtenteler van Vlaanderen, zijn peulvruchten teelt.

(Lokale) peulvruchten worden in Vlaanderen ook verwerkt in diepvriesproducten, hummus, falafels, tofu... Heel wat bedrijven en cateraars doen hun best om met lokale peulvruchten aan de slag te gaan.

"Met onze vriesverse tricolore linzen, kikkererwten, rode bonen… kan de klant in een handomdraai een kleurrijke, voedzame en lekkere maaltijd op tafel toveren. Bovendien proberen we zoveel mogelijk peulvruchten lokaal aan te kopen.”

Tahnee Leroy (voedingsbedrijf Ardo)

“We streven naar een balans in lekkere en gezonde voeding, waarbij we onze kinderen willen laten kennismaken met een meer plantaardige voeding door peulvruchten in onze recepturen te verwerken.”

Gino Mouton (cateraar AGAPE)

PEUL-CHAIN is een realisatie van:

Het project wordt gesteund door: