Ga verder naar de inhoud
Hero mobile

Meer plantaardig met halfhalf?

Dat betekent een kleurrijker, gevarieerder én lekkerder bord! En dat de helft van de week, want nee: je hoeft vlees niet helemaal van je menu te schrappen.

Bovendien wordt plantaardig eten steeds smakelijker en gemakkelijker om klaar te maken. Het is ook een slimme keuze voor je portemonnee. Je kan vandaag al beginnen met halfhalf, gewoon door één dierlijk ingrediënt, product of maaltijd door een plantaardig alternatief te vervangen. Experimenteer, ontdek nieuwe smaken en geniet!

Wat is halfhalf?

Steeds meer Belgen zeggen dat ze vaker willen kiezen voor een maaltijd zonder vlees of vis. Dat is slim. Voor jezelf én voor de planeet. Meer weten? Ontdek het in deze video!

Doe jij ook mee? Start met één plantaardige maaltijd en bouw stapsgewijs op naar halfhalf. Hoe je dit invult, kies je zelf. Laat je inspireren door onze recepten en varieer erop los!

Hoe gaan Maximiliaan, Lynn en Bart ermee aan de slag?

Geen idee hoe je dat doet, halfhalf eten? Deze bekende Vlamingen tonen hun weekmenu en vertellen je hoe zij halfhalf toepassen in hun e-gids. Benieuwd naar hun favoriete recepten? Klik dan snel door!

In het weekend neem ik meer tijd om te koken, en dan durf ik wel eens een plantaardig recept uit te proberen.
Maximiliaan Verheyen
Plantaardige voeding hoeft echt niet saai te zijn. Het is verrassend hoeveel opties er zijn met groenten alleen al!
Lynn Van den Broeck
Durf experimenteren in de keuken, probeer eens een nieuw ingrediënt en laat je leiden door de seizoenen.
Bart De Roeck

Luc, Norika en Jamal maken hun weekmenu halfhalf!

Kies jij ook voluit voor halfhalf? Begin met de helft van je weekmenu te vullen met plantaardige ingrediënten zoals linzen, kikkererwten, tofu,… Ontdek stap voor stap hoe geweldig lekker de plantaardige keuken kan zijn.

Meer plantaardig met de voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek geeft je de nodige richting om halfhalf op een gezonde en milieuverantwoorde manier toe te passen. Benieuwd welke vleesvervangers de beste keuze zijn? Ga vooral voor peulvruchten en weinig bewerkte vleesvervangers zoals tofu, tempé, seitan en mycoproteïne uit de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. De voedingsdriehoek geeft ook advies over het verminderen van je vleesconsumptie.

GLVD

Halfhalf ten huize Timmerman

Ook Koen en Lieve gaan aan de slag met halfhalf. Ontdek in deze video waarom ze graag plantaardig koken en hoe ze dit aanpakken.

Honger gekregen?

Heb je goesting gekregen om ook halfhalf te eten? In de receptenapp Zeker Gezond vind je talloze plantaardige recepten om je weekmenu halfhalf-proof te maken. Doe het vooral stap voor stap en op je eigen manier!

F29962a2 3b7a 40d9 a2a9 305a190e9940

Gevulde tomaat met tofu

Verras vrienden en familie met dit hapklaar Zuiders gerechtje. Ook heerlijk met paprika's, courgette of portobello's!
6dc2a5a0 a63f 4d36 a5ca d248d1c45ac9

Quinoa met kikkererwten

Meer smaak én meer kleur? Easypeasy! Met geroosterde groenten, quinoa en voedzame kikkererwten eet je halfhalf in 1-2-3.
38262f6e f797 4001 b32f 7208de5b8adb

Winterovenschotel met linzen

Op zoek naar een hartverwarmend gerecht? Verwen jezelf of je huisgenoten met deze budgetvriendelijke ovenschotel.

Interviews

Van bekende chefs tot wetenschappers: ook Wim, Tessa, Wendy en Loïc zijn mee met halfhalf. Ontdek hun tips om aan de slag te gaan!

Wim

Wim Ballieu

Chef-kok (Balls & Glory & Wims Deli)

Chef Wim Ballieu groeide op in een slagerij, maar eet vandaag maar twee keer per week vlees. Hij vindt het heel vanzelfsprekend om lekkere, puur plantaardige gerechten te koken.
Tessa

Tessa Avermaete

Expert duurzame voeding KU Leuven

Tessa Avermaete is postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Bio-economie van de KU Leuven. Voor haar is halfhalf de praktische houvast die mensen nodig hebben om meer plantaardig te eten.
Wendy

Wendy Van Lippevelde

Professor gezondheidsbevordering UGent

Wendy Van Lippevelde is prof in gezondheidsbevorderend consumentenonderzoek aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent. Ze stelt dat halfhalf ons kan helpen om écht iets aan ons voedingspatroon te veranderen.
Loic

Loïc Van Impe

Tv-kok

Loïc Van Impe is zot van koken en heeft een passie voor smaak. Het liefste wat hij doet, is experimenteren in de keuken. Hij eet vandaag al grotendeels plantaardig en laat zich daarvoor inspireren door de keuken van het Midden-Oosten.